jueves, 22 de noviembre de 2018

COVA DE CAN MUNTANER. OLIVELLA (GARRAF)


 
COVA DE CAN MUNTANER. OLIVELLA (GARRAF)

Situació:
Abans d’arribar a Olivella, poc desprès del quilòmetre 9, hi ha, a l’esquerra, l’accés a la masia de can Muntaner.
Des d’aquí, a peu, podem seguir el camí de santa Susagna que passa per un mirador que hi ha al davant mateix de la cova, també podem, des de la masia, baixar cap a la riera de Begues i seguir aigües amunt fins a trobar la cova que es troba al vessant dret (hidrogràfic).
Descripció:
La cova té una gran boca d'entrada que mesura uns 9 metres d’alçada per uns 19 m d’amplada, que dona pas a per una rampa ascendent a una galeria de 19 metres de longitud.
En el costat dret de l’entrada hi ha una petita galeria de poc més de 2 metres, estreta i obstruïda per blocs.
                                                         Fotos G. Aymamí (2017)
Notes històriques:
Can Muntaner antigament, des del 1681 al 1822, era conegut com mas Domènec. Derruït i rehabilitat més tard pels Puig de l’actual can Camps, el van vendre a Isidre Muntaner l’any 1686. La família Muntaner el van vendre a la família Falç de Sitges el 1733, quedant per uns anys els Muntaner com a masovers, fins que foren substituïts pels Pasqual, que hi visqueren fins ben entrat el segle XX.
De l’any 1820 es troba un document que diu “Manso Domènech, hoy Montaner”, però un parell d’anys desprès es discutia la divisió entre el “manso llamado Domènech i la masia del Curato” (per masia del Rector).
Des d’aleshores ja s’ha perdut el primitiu nom, can Muntaner va passar a la família Camps de can Suriol a la darreria del segle passat. Les seves propietats depassen la riera de Begues i arriben fins a dalt la carena de sobre el Navà, a les envistes dels Pelagons. La casa ha donat nom a la cova de can Muntaner situada riera amunt de la masia.
L’edifici està format per diversos cossos, el principal té estructura basilical amb coberta a dues aigües i portal dovellat. 
“Extret del Relat complementari de la XXXIX Marxa Social d’Orientació per Descripció organitzada per l’Agrupació Excta. Talaia de Vilanova i la Geltrú.
Text de Vicenç Carbonell i Virella (1997)”

 
La cova de can Muntaner apareix esmentada com l’Espluga en un document de l’any 1429. Aquí s’hi encabien els remats de les masies properes, tanmateix no es descarta que pogués haver estat utilitzada pel bestiar transhumant, ja que està a tocar d’una carrerada.
Al mirador que hi ha al davant de la cova un rètol ens informa que pels materials arqueològics localitzats a l’entorn de la cavitat permeten suposar que fou ocupada pels humans com a mínim des de fa 7.000 anys. L’aigua de la riera ha inundat repetidament la cova i mai s’hi han trobat restes.
Extret de: Gener Aymamí “ Coves i balmes aprofitades com a corrals naturals i refugi de pastors”. Actes de les XXV Jornades d’Estudis Penedesencs, Paisatge i Natura al Penedès. (2015)

Topografia publicada a www.espeleoindex.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario