viernes, 18 de febrero de 2022

ERMITA SEMI TROGLODÍTICA DEL LLOVEDOR. CASTELLOTE. TEROL (TERUEL)

 

ERMITA SEMI TROGLODÍTICA DEL LLOVEDOR. CASTELLOTE. TEROL (TERUEL)

Situació:

Sortim de Castellote, que és una bonica vila del Maestrat, seguint la carretera A-226 cap el Mas de las Matas, havent passat el túnel, a la sortida mateix del poble, trobem a l’esquerra la carretera cap a Seno i en la primera corba a l’esquerra hi ha el camí que amb unes quantes giragonses puja cap   a l’ermita.

L'ermita des del camí del castell de Castellote 
Descripció:

L’edifici presenta la porta d’arc de mig punt, al damunt hi ha una finestra i a sobre un òcul, al costat de la façana s’aixeca la torre del campanar.

En la part posterior de l’ermita hi ha la cova que fa d’absis, per una porta de vidre podem veure - desprès de posar un euro en una maquineta perquè s’il·lumini l’estança – la part de la cova on hi ha un petit altar de pedra i la imatge de la Mare de Déu de l’Aigua, feta de pedra – l’original està en l’església del poble - sobre d’un rústic pedestal també de pedra. Mentre ho contemplem van sonant cants gregorians.


Al costat de l’ermita cau contínuament aigua que es recull en una bassa, aquest degoteig és anomenat el Llovedor, que ha donat el nom a l’ermita.

Per cercar l’origen de l’ermita cal remuntar-se a l’any 1405 quan la vila de Castellote patia una forta sequera, llavors onze nois van anar en romeria a l’ermita de la Balma de Sorita, en terres de Castelló, per demanar a la Mare de Déu la seva intercessió perquè plogués.

Com que la gràcia els hi fou atorgada van seguir amb la tradició d’anar, cada any, amb romeria a la Balma de Sorita. El 26 d’abril de 1408 es fundà la Cofradia de Nuestra Señora de la Balma.

                                                  Bassa on es recull l'aigua del "Llovedor"

En una d’aquestes romeries el bisbe de Tortosa els negà l’accés i davant d’aquesta situació, van decidir erigir una ermita, a prop del poble, en un lloc on es creu que antigament hi havia hagut aparicions de la Mare de Déu.

L’ermita actual es va construir entre els anys 1891 i 1902 i fou salvada de les flames durant la Guerra Civil.    

Encara es continuen realitzar les dues romeries tradicionals, la dels homes pel primer de maig i la de les dones el diumenge abans de Pentecostes.  

A tocar de l’ermita hi ha taules i bancs que ajuden a fer més agradable l’estada.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario