jueves, 10 de febrero de 2022

COVES-EREMITORI DE SANT SALVADOR. Marquínez (Àlaba)

 


COVES-EREMITORI DE SANT SALVADOR. Marquínez. Bernedo (Àlaba)

 

En aquest blog ja hi ha dues entrades de coves de Marquínez, una tracta de cavernes situades dins de la població, concretament darrera de l’església parroquial i l’altre fa referència a unes coves situades a prop del poble.

Situació:

Cal sortir del poble pel carrer del Molino, camí d’Urarte, es deixa el trencall que baixa cap el riu, continuem per camí asfaltat i en ser a una cruïlla es continua per un camí de terra, entre prats, que ascendeix suaument cap el turó d’Urizaita, es creua el torrent Sasualde i en pocs minuts comencem a davallar cap el barranc de Gurtatia i de seguida ens trobem al davant de les coves de Sant Salvador. 

Descripció:

En una petita cinglera trobem quatre coves excavades per fer-hi una vida  ascètica. Dues de les coves són molt petites i s’ignora a què estaven destinades, les altres dues són més complexes i eren eremitoris que possiblement van començar-se a excavar al segle VII d.C.



Interiorment presenten una doble estància, en una d’elles veiem el que podria ser el llit, a sobre de la pedra s’hi posaria palla o herba seca, la porta està molt ben executada i una d’elles té a l’exterior un bonic arc damunt de la porta.
   




                             Fotos G. Aymamí

 

 

 

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario