jueves, 31 de marzo de 2022

LES CASES-COVES I L’ERMITA TROGLODITA DEL SANTO NIÑO. LA GUARDIA. TOLEDO

 


LES CASES-COVES I L’ERMITA TROGLODITA DEL SANTO NIÑO. LA GUARDIA. TOLEDO

Situació:

La localitat de la Guardia es troba a 56 km al sud-est de Toledo i a 23 km d’Ocaña.

Les cases-coves

Al sud del poble i a prop de la sortida hi ha un carrer on es troben un grup de coves molt ben arranjades habitades en l’actualitat. En alguns turons que rodegen el poble hem observat coves mig enrunades que antigament havien servit també d’habitacle. L’ermita del Santo Niño

Aquesta ermita es troba a uns 3 km al nord del poble, tan s’hi pot arribar des de la vila seguint l’antiga carretera N-IVa, com seguint la E-5, autovia del Sud, agafant la primera sortida a l’alçada de la residencia Santo Niño de la Guardia, a partir d’aquí el camí està senyalitzat. 


Breus notes i història  

La llegenda o la història, vés a saber, situen els fets a les darreries del segle XV, època en que es culpaven als jueus de tots els problemes que assotaven Castella, en que els Reis Catòlics van instaurar el Tribunal de la Santa Inquisició i es perseguia el heretges.

Un grup de jueus de Quintanar de la Orden, cansats de veure com alguns dels seus membres eren enviats a la foguera, van decidir venjar-se dels inquisidors i dels cristians.  


  

Van conèixer un metge jueu de Tembleque que els explicà que la millor manera d’acabar amb ells era agafar el cor d’un nen cristià i juntament amb una hòstia consagrada cremar-ho i llençar la pols en pous i fons on anessin a beure els cristians.

Amb enganys es van endur un nen d’uns tres o quatre anys que demanava almoina, a la porta de la catedral de Toledo, al costat de la seva mare cega.


El 31 de març de 1491 un grup d’onze jueus escenifica, en una cova, la Passió i Mort de Crist i el nen feia de Jesús, així que el fan fer carregar amb una creu, el van fuetejar i Benito Garcia de la Guardia va ser qui li va arrencar el cor. El cos el van enterrar en una vinya i com que no sabien ben bé com anava el sortilegi, van enviar a Benito amb el cor i l’hòstia a Zamora on hi havia la principal sinagoga de Castella per tal que els rabins fessin el sortilegi de la forma més encertada.

De camí va entrar a la catedral d’Àvila, potser per fer-se passar per un devot cristià, i va obrir un llibret per tal de fingir que estava resant. Un dels fidels que hi havia el temple s’adonà que del llibre sortien uns resplendors i atemorit va avisar als inquisidors.

I amb les conseqüents tortures ho confessà tot i delatà a tots els seus còmplices. Quan van arribar a la cova on va ser martiritzat el nen i al lloc on va ser enterrat no van trobar el cos.

Es diu que en no aparèixer cap cos, es una simple llegenda orquestrada per a foragitar els jueus.

Tot el grup de jueus van acabar a la foguera o amb “el garrote vil” i els veïns de la Guardia van venerar el màrtir en qualitat de sant i edificaren a l’any 1501 un santuari en la cova on fou martiritzat. La diada del sant es celebra el 25 de setembre i el 1805 el papa Pius VII va confirmar el culte dins del santoral cristià.

En aquesta cova que era abans un refugi de pastors, ara s’aixeca un santuari d’estil renaixentista que va esdevenir fins el 1836 un convent de frares trinitaris. Al llarg dels anys fou visitat per nombroses personalitats.

Consta d’una nau rectangular i quatre capelles laterals encabides sota la roca de la cova que fou ampliada artificialment. En un lateral hi ha una petita sala amb nombrosos ex-vots.

L’ermita està oberta cada dia, però es recomana abans informar-se trucant a l’ajuntament de la Guardia.

                       

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario