jueves, 2 de diciembre de 2021

 


COVES DE LA “PEÑA DEL CASTILLO” Marquínez. Bernedo (Àlaba)

 

En aquest blog ja hi ha una entrada d’un parell de coves de Marquínez situades dins de la població, concretament darrera de l’església parroquial. En aquesta ocasió es fa referencia a unes cavernes situades a prop del poble.     

Situació:

Des del poble cal seguir un camí paral·lel al riu que, en una agradable passejada, du cap a l’ermita de San Juan.

També ens hi podem acostar tot continuant la carretera, cosa d’uns cent metres, fins a trobar el camí que ve del poble, on podem aparcar.

Enlairada, al costat de la carretera hi ha l’ermita de San Juan Bautista, d’estil romànic, fou declarada Monument Històric-Artístic el 1984.

Notes de les coves:

Del costat de l’edifici surt un camí que du cap una penya on trobem un parell de coves. L’origen podria ser un recer d’eremites, a l’interior hi ha un parell de sitges o pous amples però molt poc profunds. Les dues coves han estat modificades de forma artificial.

Des d’aquí seguim un corriol, molt ben marcat, que creua un cap de cereal, i arribem a la penya del Castillo.

Dalt d’aquest impressionant turó s’aixecà un castell de deuria de ser gairebé inaccessible pels enemics. Hom creu que fou bastit entre la segona meitat del segle X i la primera meitat del segle XI. D’aquesta fortalesa, de planta rectangular, en resten molts pocs vestigis, unes escales de caragol, part d’un mur i tot un reguitzell de concavitats destinades a l’encaix de bigues, en aquest punt hi hauria una sèrie d’habitacles adossats a la penya que acollirien la guarnició, quedant la part superior destinada vigilància.



Al peu del tossal hi ha una cova, ampliada i modificada artificialment, el sòl s’ha excavat un aljub que ocupa gairebé tota la planta que recolliria l’aigua de la part superior del castell.

De la part interior de la cova hi ha un ample forat de forma helicoïdal que puja cap a la part superior del turó.  



Forma part amb les properes coves de Larrea d’un conjunt format per nou coves d’origen eremític.
   

A tocar hi ha un panel informatiu amb un dibuix força il·lustratiu de com deuria de ser el conjunt de la Penya del Castillo.

 

                                            Fotos: G. Aymamí

 

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario