viernes, 8 de mayo de 2020

LO TORMO DEL FRARE. LA VILELLA ALTA (PRIORAT)


Lo Tormo
LO TORMO DEL FRARE. LA VILELLA ALTA (PRIORAT)  
Situació:
Del poble cal seguir la carretera T-702 que du cap a Scala Dei i a l’alçada del km 15 surt una pista a l’esquerra que cal seguir, de seguida arribem al barranc dels Pouets, el camí remunta el barranc, hi ha senyals del Parc Natural de la Serra de Montsant, però hi ha punts amb moltes bardisses i és desaconsellable desprès de fortes pluges, així doncs cal seguir per la pista que poc a poc va guanyant alçada. En arribar al final de la pujada, seguim el camí de la dreta que passa per camps abandonats i desprès sota d’uns pins fins arribar a una gran vinya conreada, aquí deixem la pista, continuem pel costat esquerra de la vinya i de seguida trobem un corriol que davalla fins al Tormo.
Lo Tormo, graons desgastats
 
Descripció:

Estem al davant d’un monòlit de gres rogenc, hem arribat pel costat de ponent i per uns graons molt desgastats es pot accedir al capdamunt on trobem una tomba antropomorfa que va ser reutilitzada com a cisterna i que mitjançant un rec tallat a la roca abastia a una altre cavitat que hom creu que podia haver estat una altre tomba.

                                                      Dues tombes antropomorfes
Al peu del monòlit hi ha creus i inicials gravades a la roca.

                                                     Creus gravades a la base del turó
Continuem cap a llevant i podem veure a la part superior una cova tancada per una paret de pedra, a l’interior hi ha també creus gravades. S’hi accedeix amb moltes dificultats i perill per la part de dalt del monòlit.
Balma murada, possible oratori
 

Interior de la balma murada, Foto Domènec Ribes i Mateu

Creus gravades a l'interior de la balma-oratori. Se'n compte fins a cinc tres de llatines i dos de gregues. Foto Domènec Ribes i Mateu
                              Fotografies publicades a:
https://www.naciodigital.cat/reus/noticia/2829/llegat/eremitisme/montsant/tormo/vilella/alta
 
Pel camí hem pogut observar uns marcats reguerots en el sòl per conducció d’aigua. A la part inferior de la roca hi ha dues petites coves més.
                                                          Marcat reguerot
Breus notes històriques:
Tot i que és un lloc ple d’interrogants, hom creu que es tracta d’un complex rupestre d’època visigòtica. Les coves inferiors, on s’havia pogut afegir algun tipus de coberta o ràfec, servirien d’habitacle per algun eremita. La balma murada serviria d’oratori i a la part superior hi hauria la necròpoli amb una o dos tombes. Les creus gravades a la roca també evoquen l’època visigòtica.

Petites balmes al peu del turó, possibles eremitoris.
Fotos: G. Aymamí

No hay comentarios:

Publicar un comentario