miércoles, 27 de mayo de 2020

L’ERMITA RUPESTRE DE LA MAGDALENA. VALL-DE-ROURES. TEROL (TERUEL)

Camí de l'ermita

L’ERMITA RUPESTRE DE LA MAGDALENA. VALL-DE-ROURES. TEROL (TERUEL)
Situació:
Sortint de la població per la carretera A-1414, en direcció a Fuentespalda, sobre el km 20,8, trobem a la dreta la indicació cap a l’ermita de la Magdalena, seguim aquesta pista asfaltada i a uns 500 m en una bifurcació anem cap a l’esquerra per la pista de terra i uns 150 metres més endavant  continuem a peu per un corriol que surt a l’esquerra que va guanyant alçada, en uns 30 minuts s’arriba a una cruïlla, amb pal indicador, deixem el camí que puja cap els Alts de la Moleta i en cosa d’uns 5 minuts arribem a la cavitat.



Descripció i notes:
Sota de la balma d’11,5 metres de fondària i una alçada màxima de 6 metres, veiem el que resta de l’ermita que es redueix a l’arc de l’entrada, de 8,5 metres de llargada per uns 4 d’alçada, amb dovelles ben efectuades, sostingut per murs a cada costat i alguns fragments de parets, al costat oriental que és on hi havia l’accés, i al septentrional, en aquestes parets hi havia algunes finestres.
L’ermita s’adapta a la forma de la caverna, està orientada al nord, per la qual cosa el sol no hi entra. L’altar mirava a llevant i al costat hi ha gravades unes creus patents que evoquen a l’ordre del Temple, també hi ha que atorga a aquesta cova el darrer recer dels càtars al seu pas per aquestes terres.


                                                       Fotos G. Aymamí i E. Tomás

Hom creu que pot datar del segle XVI i a meitats del segle XIX encara es celebrava missa alguna que altra vegada a l’any.
A uns 50 metres hi ha una construcció de dues plantes, hi ha qui l’atribueix al lloc on es feia la festa per la diada de la santa i d’altres a que fou la casa de l’ermità.

 

 

 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario