lunes, 2 de julio de 2018

BALMA DE LES MUNTADES. LES LLOSSES (RIPOLLÈS)

 

BALMA DE LES MUNTADES. LES LLOSSES (RIPOLLÈS)
També coneguda com Balma del Camps, de Cal Toni Jan i recentment de Sovelles.
Situació:
Es troba a la parròquia de Sant Sadurní de Sovelles, al límit de les propietats de cal Muntades i cal Camps. S’hi arriba per una pista asfaltada que surt de la carretera C-26, que va de Ripoll a Berga.
Uns 400 m abans d’arribar-hi, surt a mà esquerra una pista que du cap a la masia del Grau. D’aquí cal continuar la pista, fins arribar a una cadena que ens barra el pas.
La pista creua un parell de torrents, primer el del Grau i més endavant un altre torrent afluent de l’anterior i uns 50 m abans d’arribar a aquest segon torrent, surt a mà dreta un corriol poc marcat que cal seguir i en menys d’un parell de minuts arribarem a la cavitat. De la cadena a la balma, uns 15 minuts.



Descripció i breus notes:
La cova que està situada al peu d’un cingle que es troba al bell mig d’un torrent, presenta forma semicircular, té uns 4 metres d’alçada, uns 30 d’amplada i uns 20 de fondària.
A meitat del segle XVIII havia estat habitada per masovers que conreaven les feixes properes. Fou emprada per a recer del bestiar i com amagatall en la darrera guerra del 1936-39.
Encara es poden observar restes de rudimentaris murs que delimitaven les diferents parts de l’habitacle, alguna part del sostre fumada i com a curiositat quatre graons excavats a la roca que accedeixen a una petita bassa destinada a recollir l’aigua dels degotalls.
                                                                Fotos: G. Aymamí
Foto de l'any 1968


Topografia extreta de la web geb.cat (Grup d’Espeleologia de Badalona)

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario