lunes, 27 de septiembre de 2021

LA COVA DE LA MARE DE DÉU DE CONSTANTIN. PURUJOSA. SARAGOSSA

 


LA COVA DE LA MARE DE DÉU DE CONSTANTIN. PURUJOSA. SARAGOSSA

Situació:

A 60 km de Tarazona, en la comarca de l’Aranda i molt proper al naixement del riu Isuela, hi ha aquesta petita localitat d’una cinquantena d’habitants, tot i que a l’any 1920 n’havia arribat a tenir 553. Gran part del territori està inclòs dins de l’espai protegit del Parc Natural del Moncayo.

Des del poble cal seguir la calle la Virgen i diverses indicacions en guien cap a la cova, en una ruta curta, molt ben arranjada i gens perdedora que va vorejant el barranc de la Virgen.



Descripció:

Sota d’una gran penya s’aixeca l’edifici de l’ermita. La tradició explica que la devoció a una Mare de Déu ja existia al segle IV, llavors es denominava la Virgen de la Cueva i com que la imatge fou trobada dins d’una cova persistí aquesta denominació, que va canviar a l’actual, segons la llegenda, quan en aquell segle la va visitar l’emperador Constantí el Gran, que s’erigí en protector de l’ermita i donà una generosa almoina per la seva reconstrucció. 



L’edifici fou remodelat en el segle XVI. El conjunt consta del temple i l’habitacle de l’ermita que està adossada al costat dret i té l’accés independent. 

La porta, d’arc de mig punt, és tancada però podem veure l’interior a través del reixat de dues petites obertures. 



Consta d’una sola nau i a la capçalera hi ha el retaule major amb la imatge de la Mare de Déu que és una talla de fusta policromada que sembla datar del segle XIII, els especialistes destaquen la dolçor de la cara de la Mare de Déu en contrast amb l’aspecte sever del Nen. 



Tant els habitants de Purujosa, com els pobles veïns hi tenen gran devoció, s’hi intercedia en èpoques de sequera i també se li atribueixen dos miracles, almenys coneguts, la cura d’un nen d’Agreda i la salvació d’un capellà que fou atrapar per un gran temporal de neu en el coll de les Estaques.   

El 25 de març, festa de l’Anunciació, hi té lloc un aplec.



Prop de l’ermita veiem diverses coves murades emprades com habitacle.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario