miércoles, 20 de noviembre de 2019

LA COVA DE VILLECROZE (FRANÇA)



 
LA COVA DE VILLECROZE (FRANÇA)
Situació:
Villecroze és una petita localitat d’uns 1.500 habitants situada en el departament de Var a la regió de la Provença.
S’hi arriba seguint l’autopista d’Aix-en-Provence a Niça, a l’alçada de Brignoles surt un trencall que du cap a la població, des d’Aix hi ha poc més de 90 km.




Descripció:
En un extrem de la vila hi ha el parc municipal de 2,5 hectàrees creat el 1920. Dins del parc, a part d’abundants exemplars de flora, trobem una cascada de 35 metres d’alçada i al costat la cova. Hi arribem seguint un camí ben senyalitzat.
L’entrada és de pagament i per confirmar els horaris cal consultar primer la pàgina web: https://mairie-villecroze.fr/ 


La caverna es troba en un penya-segat de travertí, fou formada fa uns 700.000 anys al final de la darrera glaciació. Dins d’aquesta cova hi ha un edifici de tres plantes i el primer que ens trobem és un ample vestíbul i unes escales que duen cap a les diferents dependències, diverses sales amb les seves finestres, el corral, una torre de guaita, amb la seva finestra espitllerada i en un extrem hi ha un petit dipòsit on es recull l’aigua, a més a més de petits passadissos, per un de força estret arribem a la sala de les columnes, anomenada així perquè hi ha diverses i variades formacions litològiques, sobretot columnes.      


Breus notes històriques:
Bona part d’aquestes terres pertanyien als monjos benedictins de l'Abadia de Saint-Victor de Marsella que tenien un priorat a prop de la capella Sant Victor (contigua a l’actual cementiri) i utilitzaven les coves, encara en estat natural, com a llocs de refugi en cas d’atacs protagonitzats pels sarraïns al segle X.
Anys més tard van passar a mans del senyor de la vall Nicolau d'Alberta. El 1566, va començar a fortificar el lloc i utilitzar la seva posició inexpugnable. Tot i això, mai ha estat assetjada i ningú no ha viscut mai definitivament a les coves.



                                                                     Fotos: G. Aymamí
A finals del segle XVI, per una acció de la justícia els monjos van recuperar la propietat de les coves, tot i que no les van ocupar, fins que  el 1633, foren cedides a la comuna de Villecroze.
El 1924 van ser classificades com a Llocs i Monuments Naturals de caràcter artístic perquè combinen dos criteris: història i geologia.



No hay comentarios:

Publicar un comentario