martes, 9 de octubre de 2018

LES COVES TROGLODÍTIQUES D’AGUA AMARGA. NÍJAR (ALMERIA)


Les coves des de la platja
  
LES COVES TROGLODÍTIQUES D’AGUA AMARGA. NÍJAR (ALMERIA)
Situació:
Agua Amarga és un petit nucli, d’uns 400 habitants, situat dins del Parc Natural de Cabo de Gata-Níjar.
Es pot arribar a Agua Amarga des de Carboneras seguint la carretera N-341 fins a trobar el trencall amb la carretera AL-5106 que du cap a la costa. En total hi ha uns 15 km.
També s’hi pot accedir des de l’autovia E15 que du de Lorca a Almeria i a l’alçada de la Venta del Pobre, es troba l’enllaç amb la AL-5106.
Des de San José cal anar cap el Pozo de los Frailes i seguir pel vial AL- 4200 que per Rodalquilar i Fernán Pérez du cap a Agua Amarga, en cosa d’un 40 km.
Les coves estan al costat mateix de la platja, en el vessant del Cerro del Cuartel.


Descripció:
Les coves, excavades en la roca, semblen tenir un origen possiblement alt medieval, tot i que sembla ser que a les darreries del segle XIX s’hi instal·là una petita comunitat d’obrers, que treballaven en el ferrocarril miner, construït el 1894 per la Compañia Minera de Sierra Alhamilla, per dur el mineral de ferro des de les mines de Lucainena de las Torres, que està a uns 32 km, cap un embarcador que hi havia, a l’est de la platja, on encara hi ha algunes restes.



Desprès de la Primera Guerra Mundial es produeix una davallada en la exportació del ferro, arribant fins el 1942 en que es produeix el darrer embarcament en Agua Amarga. Anys desprès es van desmantellar les instal·lacions mineres i ferroviàries.  
Més tard fou una comunitats “hippy” la que va romandre en les coves.
Les cavitats són bastant petites i presenten fornícules i lleixes. Algunes coves estan comunicades.  


La platja des de les coves.
Fotos: G. Aymamí
   

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario