lunes, 19 de marzo de 2018

SANT JOAN DE MALDANELL. MALDÀ (URGELL)


SANT JOAN DE MALDANELL. MALDÀ (URGELL)

 
Situació:
El turó de Maldanell es troba a uns 2 km al sud-est de la vila de Maldà, a l’esquerra del barranc de Maldanell. S’hi accedeix per pistes de terra, tant si pot arribar des del poble, com des de la carretera LP- 2335, en direcció a Llorenç de Rocafort, per una pista que es troba entre els km. 1 i 2 i també des de la carretera L-220 en direcció als Omells de Gaià.
Descripció:
Es tracta d’un turó allargassat situat a 460 metres d’alçada que domina abastament les planes dels voltants. Al capdamunt s’aixeca l’ermita de sant Joan de Maldanell bastida el 1905 i restaurada el 1981.


                                                      Sant Joan de Maldanell
Tant a les roques que hi ha al davant de l’església, com les que trobem al costat del camí d’accés hi ha molts forats fets a la roca destinats a encabir-hi bigues que sostindrien un rústec sostre. Es tracta d’un interessant conjunt semi-rupestre ja que només s’aprofitaria la roca com a paret de fons de l’habitacle.
Sota de les roques més grans que estan al costat de la pista hi ha una petita cova, tot i que és força allargassada, només mesura uns tres metres de fondària per un i mig d’alçada, tancada per un costat i pel davant per una paret de pedra seca que presenta en la base un blocs ben treballats i escairats que provenen de les runes de l’església que hi ha a tocar. S’ha dit que aquestes coves possiblement foren emprades en temps posteriors per a recer del bestiar, encara que tot ens evoca a pretèrits habitacles.                                                                  Petita covaDe l’església de sant Joan només es pot distingir la planta que era d’una sola nau amb absis semicircular. Tot és ple de pedres. Possiblement fou construïda a finals del segle XII o en la primera meitat del segle XIII.
                                                           Absis de l'església
 
A la part de sota de la cova hi ha unes allargades terrasses, que anteriorment estarien conreades i una gran roca que presenta molts solcs per a encastar-hi bigues.
Per la rodalia també s’han localitzat alguns gravats en les roques i algunes tombes, destacant la fossa que es va excavar en la capçalera de l’església on es trobà l’esquelet d’un individu.
Ens trobem al davant d’un interessant conjunt d’hàbitat semi-rupestre alt-medieval que cronològicament podria anar des de la segona meitat del segle XI a la segona meitat del segle XII.
A més a més d’haver-hi hagut en aquest turó vestigis ibers i romans, hi hagué un castell o torre defensiva que ja surt esmentada a l’any 1082.  
                                                                  Fotos G. Aymamí
Planta de l'església extreta del volum XXIV de Catalunya Romànica
 Restes exhumats durant les excavacions de 1982-83 dutes a terme per membres de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. 

 


 

 
 


 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario