lunes, 7 de mayo de 2018

LES ESPLUGUES DE MUR. CASTELL DE MUR (PALLARS JUSSÀ)


A un quart de quatre de la tarda del dilluns 16 d’abril del 2018 es produí un gran esllavissament de roques sobre de la carretera LV-9124 que va sepultar un cotxe en el que viatjava un matrimoni de Sant Esteve de la Sarga, que eren els pares de l’alcalde de la població.
El despreniment s’hauria produït a causa de les abundants pluges de la setmana anterior. Aquest allau de 50.000 tones de roques, que es va desprendre del cingle de Mur, també va destruir l’ermita troglodítica de la Mare de Déu del Roser i les restes que quedaven dels habitacles bastits sota la balma.

                                                     Fotografia publicada al diari Segre
                                                          Foto: Pallars Digital
Foto: Diari Segre
Aspecte que oferia en novembre de 2018. Foto G. Aymamí 
 
Aquesta és la fitxa de la balma que es va publicar el 2014.
LES ESPLUGUES DE MUR. CASTELL DE MUR (PALLARS JUSSÀ)

Situació:
A uns 7 quilòmetres al sud de Tremp es troba la carretera de la Guàrdia a Moror; després del trencall que duu al castell de Mur, cal seguir un camí que surt a la dreta. Aquest sender passa pel costat de les ruïnes d'un parell de cases i porta fins a la balma, visible des de la carretera.
Descripció:
Gran balma allargassada que aixopluga, a més a més de l'ermita de la Mare de Déu del Roser, diversos habitacles que posteriorment han estat em prats com a cledes per al bestiar.
A l'interior de la cavitat hi ha grans blocs caiguts per processos gravitacionals, alguns dels quals són damunt de les antigues cases.
Ignorem si la caiguda dels blocs va ser la causa de l’abandó dels habitatges o bé si va succeir posteriorment.
L'ermita presenta planta rectangular, que mesura 4.90 m de llargada per 3,40 d'amplada; la porta està orientada a l'oest i al damunt hi ha una finestra rodona.
El campanar és d'espadanya d'un sol ull.
A l'interior hi ha, al costat nord, un armariet emportat i, al costat sud, una fornícula. A l'est, amb la paret enguixada i pintada, es troba l'altar. A cada lateral hi ha un banc de fusta i en un dels costats es troba una pica d'aigua beneïda.



                                               Església de la Mare de Déu del Roser
Breus notes històriques:
En la llinda de la porta és llegeix la data de 1885.
Pascual Madoz, l'any 1845, va escriure'n: «A media hora al sur de Mur està el caserio de Las Esplugas, en la misma colina y en una cuesta bajo de una roca, y sus cuatro casas están divididas en dos grupos, separados entre si como 200 pasos».
No diu res de l’església, però sembla donar a entendre que aleshores les cases estaven habitades. Els dos grups que esmenta corresponen a les situades a sota la balma i les que hem trobat a peu de l'antic camí d’accés.

Restes d'habitatges sota la balma.
Fotos G. Aymamí de novembre de l'any 2001
Extret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau Editor. 2014

 

 

 

 

1 comentario:

  1. Dieu que la fitxa de la balma la vareu publicar el 2014 però les fotos de quina data són?. Soc geòleg i estic investigant antics despreniments previs al del luctuós accident d'enguany i agrairia molt disposar d'aquesta informació.

    ResponderEliminar