miércoles, 9 de mayo de 2018

HABITACLES TROGLODÍTICS D’ARGUEDAS (NAVARRA)


                                                     Fotografia: Ajuntament d'Arguedas

HABITACLES TROGLODÍTICS D’ARGUEDAS (NAVARRA)

Situació:
Es localitzen a prop de la carretera NA-8712, al davant hi ha l’Aparcament Municipal d’Autocaravanes.
Breu història:
A finals del segle XIX es van construir aquests habitacles per gent de la vila, que no disposava dels recursos econòmics necessaris i no es podia permetre llogar una vivenda.
El lloc on estan situades és una gran façana de roca, que per la seva configuració geològica és fàcil d’excavar i d’aquesta forma es van anar formant, a base de pic i pala, els diverses habitacles, que s’anaven ampliant segons les necessitats de la família, alguns dels quals disposaven també de graner i corral. Tots estaven encarats cap a l’exterior per tal d’aprofitar el més possible la llum natural. L’aigua l’anaven a buscar al riu.


Sobre l’any 1940 hi havia unes 52 coves. En el “Diccionario Geogràfico de España” de l’any 1956 diu que a Arguedas hi ha “40 cuevas habitadas excavadas en la roca, que constan de cocina y una habitación en la planta baja y dos habitacions en el piso duperior”.
Durant els anys 1964-65 es van anar abandonant i els seus habitants es van traslladar al barri de Venecia on es van construir vivendes socials.   

                                                                 Fotos: G. Aymamí

No hay comentarios:

Publicar un comentario