lunes, 2 de octubre de 2017

BALMA DE CAL CALAU O DE LES SET PORTES. CASSERRES (BERGUEDÀ)


BALMA DE CAL CALAU O DE LES SET PORTES. CASSERRES (BERGUEDÀ)

Situació: Des de Casserres cal agafar la carretera BV-4131 en direcció a l'Espunyola. Tot just a la sortida del poble trobarem a mà esquerra el camp de futbol. Al final d'aquest comença una pista asfaltada que cal seguir durant 1500 m, fins a trobar un rètol que ens indica la situació de la balma. El camí permet la circulació en cotxe fins on ens dicti la prudència, i a partir d'aquí continuarem a peu i en pocs minuts arribarem a la balma.
Estem a 610 metres d’altura, la balma està ben amagada en un petit ressalt del cingle abocada a la vall del torrent de ca l’Escalé.
El nom de la balma és cal Calau, per la proximitat d’aquesta casa, encara que també se la coneix com a Balma de les Set Portes, que sembla ser es feia per comparar de forma malintencionada el contrast brutal entre els que gaudeixen de la vida regalada a l’emblemàtic local modernista “Café de les Set Portes” de Barcelona amb la vida quotidiana d’aquest indret tan auster.
 


 

Descripció: Es tracta d’una gran balma de 35 m d’amplada per 12 metres de fondària. La balma està tancada, de punta a punta, per una paret amb cinc portes i la resta d'una sisena situada a l'extrem N. Es creu que una setena porta està ensorrada. Tot l'interior està compartimentat formant diferents estances (restes d'un forn on es coïa el pa, dependències per al bestiar, una pastera, el rebost...). També hom creu que per la forma de la distribució de la pastera, sembla que podria haver dos habitacles corresponents a dues famílies diferents que la compartien el forn i l’estable dels animals.
Durant la Guerra Civil els propietaris la van desocupar, retornaren el 1939 i va ser habitada fins a mitjans dels anys cinquanta del segle XX, presenta un bon estat de conservació.
Es diu que en aquesta balma hi vivia la llevadora que atenia totaq aquesta zona.
Al davant de la balma hi ha un petit pla, protegit amb un marge, que devia de ser un camp de conreu.
Al capdamunt de la balma es pot veure perfectament abundants restes de parets que formaven una muralla i una torre de vigilància ja que s’esmenta que durant les guerres carlines aquest paratge va ser utilitzat com a presó.





Construcció part superior de la balma. Fotos G. Aymamí
 

 
 
 
Topografia extreta de: cavitatsdecatalunya.blogspot.com
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario