jueves, 2 de noviembre de 2017

MARE DE DÉU DE LES OLLETES. LA VALL D’EN BAS (GARROTXA)


MARE DE DÉU DE LES OLLETES. LA VALL D’EN BAS (GARROTXA)

Situació:
Des de Sant Privat d’en Bas cal anar cap l’hostal de Can Turó i d’allí  continuar, a peu, el sender que puja cap el coll de Joanetes i el cim de Puigsacalm. El santuari, situat a 1.040 m. d’altitud, el trobem en cosa d’uns quaranta cinc minuts de camí.
Descripció:
Es tracta d’un petit oratori de 5 metres d’alçada, 8 de fondària i 4 d’amplada, excavat a la roca i tancat per un reixat. Guarda una imatge barroca d’alabastre de la Mare de Déu, d’uns 50 cm. d’alçada, còpia de l’original, que es conserva a l’església parroquial de la vila.
Al costat i enlairat sobre el camí hi ha les restes de l’edificació on es guardaven els objectes necessaris per al culte de la capella. 
 

Breus notes històriques:
El seu origen car cercar-lo a començaments del segle XVII, quan segons referències tradicionals, fou trobada una imatge de la Mare de Déu en una petita depressió en el terreny, és a dir, en una “olleta”, que ha donat nom a l’oratori.
Aquest forat és a pocs passos, en una recolzada del cingle, que ha estat retocat per tal de poder-hi posar una tanca. Quan es traslladà la imatge d’aquest racó a la capella, en el seu lloc se’n  col·locà una de la Mare de Déu de Núria.
L'any 1910, Cèsar August Torras, en el seu llibre Pirineu Català, comarca d'Olot , diu: "un xich en amunt, també sota cingle, hi ha una altra petita cova, ont s'hi venera la Mare de Déu de Núria, y en la qual tot just hi ha lloch pera l'imatge, l'olla y la campana. Segons tradició, es la cova aont fou trobada l'imatge primitiva de la Verge de les Olletes y el lloch aont antigament s'hi venerava. S'hi puja per un camí, en rampant, fet a dretes".
Tot i no saber com es produí la troballa, hi ha referències que ho atribueixen a un gitano o a un pastor.
També es fa esment de que els monjos de Santa Magdalena del Mont - antic priorat augustinià dedicat a Sant Corneli i Santa Magdalena, documentat en el segle X - que està a menys de mitja hora de les Olletes, van col·locar, en aquest lloc planer i ombrívol que es presta a un petit descans en el camí, la imatge en una coveta perquè, a més a més, de descansar el cos “s’alegrés també l’esperit”. 
 

Fotos G. Aymamí
Els treballs de perforació van començar a l’any 1855, essent rector de Sant Privat mossèn Esteve Plana, quedant enllestides el 1895, el dia 4 d’agost d’aquell any es féu la benedicció, es col·locà l’altar de marbre blanc, que costà 4.000 pessetes, i la reixa. Hi ha esment de que tant el decorat de la capella com l’altar havien de ser treballats en la mateixa roca, a tal efecte ja s’havia deixat un roc sortint del fons de la paret i ningú sap com, una barrinada, diuen que intencionalment mal tirada, va fer miques la roca i es va tenir que desistir del projecte.
Es tracta d’un santuari marià de molta anomenada a la contrada, al segle XVIII s’esmenta aquesta devoció, ja que protegia les malalties del bestiar, en especial el porquí. El primer diumenge de setembre hi te lloc un aplec.

Tret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau. Editor. 2014
 

Postal Ntra. Sra. de les Olletes - Ediciones Fotografia Cuyás. Rda. S Pedro, 4 Barcelona. postal sense circular.


Postal capella del Santuari de Ntra. Sra. de las Olletas, situat en lo terme de S. Privat de Bas (Bisbat de Girona).Postal circulada el dia 24 de juliol 1925.


Un capellà a la porta del Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta l'any 1925. Centre Excursionista de Catalunya. Fons Rossend Flaquer Barraca.Homes al Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta entre 1888 i 1911. Centre Excursionista de Catalunya. Fons Marius Aguirre Serrat-Calvó.
 
Les fotos antigues procedeixen del bloc: santuaribellmunt.blogspot.com

 
 
 
 
 
 

 

 
  
 
 
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario