martes, 26 de junio de 2018

POBLAT TROGLODÍTIC DE BARRI (O BARRY). BOLLÈNE (FRANÇA)

 
POBLAT TROGLODÍTIC DE BARRI (O BARRY). BOLLÈNE (FRANÇA)
Situació:
Bollène és una localitat que pertany a la regió de la Provença, departament de Vaucluse. Està situada entre Orange i Montélimar.
Hi ha diferents rutes per acostar-se al poblat troglodític que està a uns 3,5 km al nord de la ciutat. Una d’elles és des del càmping de Barri. Una altre és des de Saint-Pierre de Senos i seguir des d’allí una pista asfaltada que du a prop del poblat, però com que no hi ha res indicat i tot són carrers d’urbanitzacions no ho vam saber trobar i vam optar per anar cap al poble de Saint-Paul-Trois-Chateaux, que ja pertany al departament de Drôme.
Des del poble seguim la carretera D-59 en direcció Suze-la-Rousse i de seguida trobem les indicacions cap a les Caves Cathédrales, que com que és un lloc turístic no té pèrdua.


A la dreta de l’entrada de les caves hi ha un corriol amb un parell de rètols informatius dels camins de la zona. Seguim el sender baixador que desprès planeja entre el bosc. A la dreta es deixa el camí que puja cap el castell de Barri, seguim endavant i uns metres abans d’arribar al trencall que du cap el petit turó on hi ha la taula d’orientació, seguim cap a l’esquerra per un corriol assenyalat amb una fita que davalla, fins aquí hem estat de 10 a 15 minuts.
A partir d’aquí cal anar seguint el camins i corriols que anem trobant que duen cap a les diverses coves.
Una vegada hem vist aquest grup, cal tornar enrere i al darrera de les construccions més noves que tenim al costat hi ha més coves.
Cal ara seguir l’ample camí que baixa, trobem una tanca que prohibeix el pas per raons de seguretat, però podem continuar endavant, ja que és del tot il·lògic que no puguem passar per un camí ample i ben arranjat i en canvi puguem trescar pels corriols de la cinglera. Seguint aquest camí veiem diverses coves obrades i l’església, arranjats recentment.
Quan s’arriba a la pista asfaltada, que suposo que és la que prové de Saint-Pierre de Senos, cal retornar pel mateix camí.




Descripció i breus notes històriques:
Moltes d’aquestes coves ja van ser habitades en el neolític i paleolític, però és en època medieval quan es comencen a excavar, en les roques del Miocè que per la seva textura faciliten aquesta tasca, les coves en les cingleres.
El castell de Barri data del segle XI, tot i que els primers documents que en parlen són del segle XII, i al segles XIII i XIV ja es menciona tant el castell com el poblat i les seves fortificacions.

Encaixos per a bigues

                                                         Torre sobre una construcció troglodita
                                                  Camí d'accés amb senyals de roderes
                                                             Camí d'accés empedrat
Construcció arranjada

El moment de màxima ocupació de Barri es dona en el cens de 1763 en que s’esmenten 88 focs amb un total de 478 habitants, el que dona 5,4 persones per habitacle. La vila de Bollène tenia en aquesta època 3.137 habitants.
En el 1828 només vivien a Barri un centenar de persones i el 1906 ja tan sols hi havia 10 habitants..  

Fotos. G. Aymamí
L’església rupestre de Notre Dame d’Esperance va ser construïda el 1692 i la part exterior ha estat restaurada per l’associació “Els amics de Barri”. Aquesta església supliria a la de Saint André que es troba enrunada a pocs metres del poblat.
En aquesta passejada, que esdevé un museu a l’aire lliure, podem veure moltes coves excavades que s’han utilitzat com habitacle, en algunes, a l’interior hi ha lleixes, fornícules i armariets i inclús n’hi ha que tenen grans xemeneies.         








 
  







No hay comentarios:

Publicar un comentario