viernes, 15 de junio de 2018

ELS CELLERS SUBTERRANIS DE GÁRGOLES DE ABAJO (GUADALAJARA)


ELS CELLERS SUBTERRANIS DE GÁRGOLES DE ABAJO (GUADALAJARA)
Situació:
Gárgoles de Abajo és una petita població de la Alcarria que no arriba als dos-cents habitants que pertany al municipi de Cifuentes. Es troba al costat de la carretera N-204 que va de Cifuentes a Alcocén.
Descripció:
En el poble hi ha nombrosos cellers subterranis, però els que estan al costat mateix de la carretera que du cap a Trillo, són els que podrem veure millor.
Tots aquests cellers mantenen una temperatura uniforme entre dotze i catorze graus, cosa que facilita la conservació del vi. També s’utilitzen com a magatzem.





Amb l’arribada de la fil·loxera molts d’aquests cellers es van deixar d’utilitzar amb aquesta finalitat i es van abandonar totalment, d’altres es van recuperar, es continuà guardant el vi, s’instal·là llum elèctrica i es van anar arranjant, alguns fins i tot tenen alguna barbacoa a l’entrada, avui s’utilitzen per fer àpats amb familiars i amics.
 
 

Camilo José Cela en el seu llibre “Viaje a la Alcarria” (1948) diu en passar per la localitat “En Gárgoles el viajero se encuentra con unes Cuevas con Puerta y con candado, que usan para guardar el vino y las patatas.”  
En el llibre “Nuevo viaje a la Alcarria” (1986) relata “ En la costanilla se empujan las cuevas de las bodegas, pegadas las unas a las otras y todas ubérrimas y aromáticas”.
Foto exposada en el Castell de Torija on hi ha el museu del Viaje a la Alcarria de Cela.
Fotos G. Aymamí    

 





 
 
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario