martes, 5 de junio de 2018

COVA DELS MOROS. PASTRANA (GUADALAJARA)


COVA DELS MOROS. PASTRANA (GUADALAJARA)

Situació:
Des de Pastrana cal seguir la carretera CM200 en direcció a Albalate de Zorita i Tarancón i en cosa d’un parell de quilòmetres es troba el trencall amb la carretera CM2007 que du cap a Valdeconcha, en aquesta cruïlla podem aparcar el vehicle i continuar a peu uns metres per aquest darrer vial i a la dreta, enmig d’un camp, podem veure una gran roca de gres que és on està la cavitat.  
Descripció:
Es tracta en realitat de dues coves situades gairebé una al costat de l’altre, la primera, que està al costat est, és un complex format per diversos túnels i passadissos interconnectats entre si, que formen en realitat quatre naus excavades en la roca, cosa que li dona un aspecte força curiós.
Aquí podem veure una sèrie de creus i símbols gravats en la roca.
Al costat oest trobem una cova, també excavada en la roca, amb una  estança amb la planta en forma de creu i una saleta lateral.



                                                     Primera cova


                                                        Segona cova
Breus notes històriques:  
Ens trobem al davant d’un important eremitori, probablement dels segles VI – VII. Es diu que aquí, a l’any 1571, San Juan de la Cruz (1542-1591) hi va estar un temps dedicat al recolliment i la meditació. En aquella època va fundar a Pastrana el convent del Carmen.
Posteriorment ha estat emprada per guardar-hi els remats i com habitacle ocasional com ho demostra el sostre força ennegrit, tanmateix a la part exterior s’observen, a la paret de la roca, forats per encastar-hi bigues, com a mostra de l’existència d’un habitacle semi rupestre.  


Senyals d'un hàbitat semi rupestre




Diversos gravats de creus i simbols.
Fotos: G. Aymamí
 

  

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario