L’HOSPITAL DE SANG DE MATARRODONA
Situació:Al km 11,2 de la carretera de Terrassa a Mura, al lloc conegut com l’Alzina del Salari hi ha un aparcament (710 m). Cal seguir des d’aquí la pista que du cap al coll de Tres Creus (872) i continuar, ara davallant una mica cap a la balma de la Porquerissa i la font de la Pola i novament en suau pujada el sender du cap a Coll de la Tanca. En ser a la pista forestal de Matarrodona cal anar cap a la dreta i en el primer revolt seguir cap a l’esquerra fins arribar a un planell que és un excel·lent mirador. Aquí cal cercar, pel costat dret, una fàcil i curta canal que du cap a la Cova de la Cort Fosca i l’Hospital de Sang (750 m) en total hi ha unes dues hores de camí.
Descripció:
Es tracta d’un gran esvoranc, de secció triangular, que travessa d’un costat a l’altre el turó de la Cort Fosca. Té uns 20 metres de llargada, 5 metres d’amplada i 7 d’alçada.
Breus notes:
Encara veiem restes
de parets de pedra que tancaven la cavitat que fou utilitzada durant les
guerres carlines (segle XIX) com a refugi i per atendre els ferits, d’aquí
prové el nom. Veiem que el lloc escollit complia totes les seves necessitats, la cova està situada en un lloc estratègic, feréstec i amagat. Té una grandària considerable i al costat també disposaven d’una font d’aigua, ja que a tocar dins de la cova de la Cort Fosca hi ha l’anomenada font Fosca també esmentada per alguns com a font del Rossinyol.
Al segle XX fou refugi de llenyataires, carboners i d’algun que altre rodamón, recordo que a principis dels anys 1970 encara hi havia a l’interior algun sunyer i matalàs i traces d’haver estat habitada, encara que fos de forma ocasional.
Topografia extreta del llibre "El parc natural de St. Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac" d'Antoni Ferrando (1982)
COVA DE LA CORT FOSCA DE MATARRODONA
Cova de 125
metres de recorregut i 6 metres de desnivell. L’entrada està dividida per una
paret de pedra que aprofiten un parell de blocs, cosa que demostra que fou utilitzada
com a refugi.
A uns 20
metres de l’entrada hi ha la Font Fosca, una pica artificial que aprofita els
degotalls.Pica d'aigua
Pica d'aigua
Topografia publicada a Exploracions núm 5. Espeleo Club de Gràcia (1981)
No hay comentarios:
Publicar un comentario