lunes, 23 de abril de 2018

DOS MOLINS I UNES EDIFICACIONS SEMI RUPESTRES. ARES DEL MAESTRE (CASTELLÓ)


DOS MOLINS I UNES EDIFICACIONS SEMI RUPESTRES. ARES DEL MAESTRE (CASTELLÓ) 

ELS MOLINS DE LA ROCA I DEL PLANET

Situació:
Ares del Maestre o del Maestrat és un bonic i pintoresc poble castellonenc situat en la comarca natural del l’Alt Maestrat.
Des de la població cal seguir el senyals blancs i grocs del Sender SL-CV 45 anomenat la Ruta dels Molins, així de la plaça Major seguint el carrer del Forn s’arriba els Portalets i de seguida trobem, a l’esquerra el plànol informatiu i el camí que davalla fins arribar al salt d’aigua i al molí de la Roca, que és el primer que trobem, a sota es veu el Molinet que és el segon que s’esmenta.

Salt d'aigua que alimenta, en bona part, el barranc  

Descripció:                                               Molí de la Roca
El primer que veiem és el Salt d’aigua que alimenta els cinc molins que hi ha al llarg del Barranc dels Molins o del Salt i el primer molí que trobem, a sota del saltant, és el Molí de la Roca. Hem recorregut cosa d’1,5 km.
Un rètol informatiu ens explica que en aquesta construcció destaca la originalitat de la volta de canó, de grandària considerable, que arrenca a nivell de terra i és paral·lela a la façana i l’especular cup – que és el conducte que connecta la bassa amb el cacau que és on està la roda d’àleps que fa moure l’eix que fa voltar la mola -. Aquest cup supera els 25 metres d’alçada la major part està excavat en la roca. La bassa té una capacitat de 150 m³.
L’edifici és tancat, però es pot veure bé el cacau i el desguàs, lloc per on l’aigua tornava cap el riu.
                                                               Plànol del molí de la Roca
                                                                  Molí de la Roca: cacau
                                                         Molí de la Roca: desguàs
La data de construcció és de 1774 a 1777, aquest edifici està completament adossat a la paret de roca esdevenint un interesant edificació semi rupestre.
                                                         Llinda del molí de la Roca
                                                                 Molí de la Roca
Ens trobem a 1.014 metres d’alçada i el paisatge que ens envolta és realment fantàstic, a sota podem veure la bassa del següent molí que és el Molí del Planet o el Molinet. Un rètol també ens informa que aquesta bassa de 150 m³ s’omplia d’una font propera i de l’aigua sobrant del molí de la Roca, de l’aigua del barranc i d’una deu que neix al seu llit en època de pluges.

                                                          Bassa del molí del Planet
Molí del Planet
Com que s’hi pot entrar podem veure la planta inferior que és on estava la sala de moldre, encara hi ha les moles anomenades catalanes, suposo que si no eren fetes de pedra de Montjuic, s’hi deurien de semblar, ja que aquestes i les franceses de la Ferté, eren les millors i les més ben cobejades. El pis superior estava dedicat a magatzem.
L’edifici està parcialment excavat en el vessant de la muntanya i la meitat del cup, d’11 metres, de forma hexagonal, també està excavat a la roca. 
Originàriament tenia la coberta a un aigua i teules àrabs i a l’interior hi ha uns graffitis dels primers treballadors del molí sobre els que s’han posat unes planxes de metacrilat a fi de conservar aquest testimoni.
                                                           Plànol del molí del Planet
                                                                    Molí del Planet
                                                            Moles del molí del Planet
Aquest moli es construí al segle XVIII en un moment en que la població de la comarca augmentà tant que gairebé es va duplicar i com que el pa era la base de l’alimentació, va ser necessari augmentar la producció de la farina, construint-se els cinc molins d’aquest barranc. Alguns probablement sobre altres d’anteriors d’època medieval.
El sender continua passant pel costat del molí de la Casa o de Dalt i del molí Sol de la Costa i desprès, per un antic camí, puja novament cap el casc urbà. En total és una bonica ruta de 5,6 km, d’uns 325 metres de desnivell que es pot fer en unes dues hores sense comptar les parades, que són moltes.  

EDIFICACIONS SEMI RUPESTRES D’ARES DEL MAESTRE  

Tot passejant al vespre per aquesta bonica vila, vaig poder veure aquestes petites construccions adossades a la roca. Encara que en l’actualitat s’utilitzen per guardar bestiar menut, com gallines o conills, la presència d’una xemeneia en una de les construccions ens evoca que en temps pretèrits possiblement havia estat emprada com habitacle.     


                                           Ares del Maestre   - Fotos G. Aymamí

No hay comentarios:

Publicar un comentario