miércoles, 21 de marzo de 2018

EL SACROMONTE; EL BARRI DE LES COVES. GRANADA (ANDALUSIA)


EL SACROMONTE; EL BARRI DE LES COVES. GRANADA (ANDALUSIA)

El Sacromonte és un dels sis barris que formen el districte de l’Albaicín. És situat en la vall de Valparaíso, per on passa el riu Darro, i enfront de l’Alhambra i és el tradicional lloc on habiten els gitanos de Granada, que encara conserven el caló com a llengua habitual. Sempre s’ha dit que els gitanos són una raça oriünda de l’Índia i que, desprès de passar per Europa i Àfrica, van arribar a la península sobre el segle XV.
A l'esquerra l'Alhambra i a la dreta el barri de Sacromonte

                                                                Una vista del barri
Hom creu que les coves de Sacromonte es van construir a partir del segle XVI, en el moment en que les poblacions musulmanes i jueves van ser expulsades de les seves vivendes, a aquests se’ls hi van unir els gitanos, que eren de costums nòmades i d’aquesta forma, a les afores de la ciutat, va sorgir aquest barri de marginats, que com que estaven situats a extramurs no estaven subjectes al control administratiu ni eclesiàstic, és a dir, estaven deixats de la mà de Déu.  



                                       Museu de las Cuevas de Sacromonte
 
Aquestes coves s’excavaven a pic i pala en la muntanya, en primer lloc es feia un tall vertical que seria la façana i a continuació s’obria una porta i es continuava picant el que seria l’habitacle, que tindria unes dimensions d’acord amb les necessitats requerides i les possibilitats que oferia el terreny.
Des de l’arribada de turistes a la Costa del Sol, moltes coves s’han convertit en restaurants i llocs destinats a escoltar i veure cants i balls flamencs, la zamba, que aquest és el nom genèric de les danses dels gitanos del Sacromonte, és una barreja de música, cant i ball amb que celebren les seves festes, són els populars tablaos. Tot i que cada vegada són menys els locals destinats a l’espectacle i també moltes coves han deixat de ser utilitzades com habitacle permanent, no costa gens, tot fent una passejada pel barri, veure gran quantitat de cases-coves que encara donen cabuda a nombroses famílies.    
Una de les formes millors de conèixer les coves i la vida dels seus habitants és visitar el Museo Cuevas del Sacromonte, situada en el barranc de los Negros, en ple barri del Sacromonte.

                                                  Fotos: G. Aymamí
En aquest museu sens explica en primer lloc la part relativa a les coves, els aspectes tècnics de la seva construcció i la manera de viure dels seus habitants. La segona part fa referència a les llegendes locals i en la tercera sens descobreix els tres components principals del Sacromonte; els gitanos, el flamenc i la religió.
A més a més en el museu hi ha una important part de recull etnogràfic i una aula de natura.
Per a més informació i horaris: http://sacromontegranada.com    
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario