lunes, 19 de marzo de 2018

SANT JOAN DE MALDANELL. MALDÀ (URGELL)


SANT JOAN DE MALDANELL. MALDÀ (URGELL)

 
Situació:
El turó de Maldanell es troba a uns 2 km al sud-est de la vila de Maldà, a l’esquerra del barranc de Maldanell. S’hi accedeix per pistes de terra, tant si pot arribar des del poble, com des de la carretera LP- 2335, en direcció a Llorenç de Rocafort, per una pista que es troba entre els km. 1 i 2 i també des de la carretera L-220 en direcció als Omells de Gaià.




Descripció:
Es tracta d’un turó allargassat situat a 460 metres d’alçada que domina abastament les planes dels voltants. Al capdamunt s’aixeca l’ermita de sant Joan de Maldanell bastida el 1905 i restaurada el 1981.


                                                      Sant Joan de Maldanell




Tant a les roques que hi ha al davant de l’església, com les que trobem al costat del camí d’accés hi ha molts forats fets a la roca destinats a encabir-hi bigues que sostindrien un rústec sostre. Es tracta d’un interessant conjunt semi-rupestre ja que només s’aprofitaria la roca com a paret de fons de l’habitacle.
Sota de les roques més grans que estan al costat de la pista hi ha una petita cova, tot i que és força allargassada, només mesura uns tres metres de fondària per un i mig d’alçada, tancada per un costat i pel davant per una paret de pedra seca que presenta en la base un blocs ben treballats i escairats que provenen de les runes de l’església que hi ha a tocar. S’ha dit que aquestes coves possiblement foren emprades en temps posteriors per a recer del bestiar, encara que tot ens evoca a pretèrits habitacles.



                                                                  Petita cova



De l’església de sant Joan només es pot distingir la planta que era d’una sola nau amb absis semicircular. Tot és ple de pedres. Possiblement fou construïda a finals del segle XII o en la primera meitat del segle XIII.
                                                           Absis de l'església
 
A la part de sota de la cova hi ha unes allargades terrasses, que anteriorment estarien conreades i una gran roca que presenta molts solcs per a encastar-hi bigues.
Per la rodalia també s’han localitzat alguns gravats en les roques i algunes tombes, destacant la fossa que es va excavar en la capçalera de l’església on es trobà l’esquelet d’un individu.
Ens trobem al davant d’un interessant conjunt d’hàbitat semi-rupestre alt-medieval que cronològicament podria anar des de la segona meitat del segle XI a la segona meitat del segle XII.
A més a més d’haver-hi hagut en aquest turó vestigis ibers i romans, hi hagué un castell o torre defensiva que ja surt esmentada a l’any 1082.  
                                                                  Fotos G. Aymamí
Planta de l'església extreta del volum XXIV de Catalunya Romànica
 Restes exhumats durant les excavacions de 1982-83 dutes a terme per membres de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. 

 


 

 
 


 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario