lunes, 12 de marzo de 2018

TROGLODITISME EN POBLES DE LA COMARCA DE GUADIX. GRANADA


TROGLODITISME EN POBLES DE LA COMARCA DE GUADIX. GRANADA
(ANDALUSIA)

PURULLENA
Localitat situada a 6 km de Guadix per la carretera A-4100.
En el centre del poble trobem la Cova-Museu de la Immaculada, situada dins de tres cases-cova excavades en el “Cerro de la Virgen”, es tracta d’una visita molt didàctica on sens explica primer, com es vivia en les coves, desprès en la segona caverna descobrim que està decorada com una cova habitada a finals del segle XIX i la darrera, situada a més alçada, és més aviat un museu etnològic amb un recull d’objectes antics.
Per a més informació: http://www.cuevamuseo.com
A més a més pel poble podem veure diversos exemplars de cases-coves habitades.


Fotos antigues



                                                                     Museu
Sobre els anys seixanta del segle XX gairebé tot el poble de Purullena vivia en coves, a principis del segle actual encara hi ha unes 1.100 persones que hi viuen, quantitat força elevada si tenim en consideració que el poble té uns 2.700 habitants. Per això Purullena es coneguda com la "Ciutat Troglodita"
MARCHAL
Aquest poble es troba a 8,5 km de Guadix i a 3 km de Purullena.
Cal fer esment de les “Cárcavas de Marchal” que és paratge declarat monument natural per la Junta d’Andalusia a l’any 2003, que presenta peculiars formacions, es tracta de bad-lands o terres ermes, ja que són inaprofitables, però que visualment són força atractives. Des de molt temps enrere s’han utuilitzat per excavar-hi coves, l’argila permet fer-ho amb certa facilitat, alhora que proporciona gran impermeabilització i manté la temperatura constant a l’interior dels habitacles.
En el barri de Carabanchel hi ha diversos columbaris, que s’han datat entre els segles X i XII, l’església de Santa Catalina i una capella tardo-romana excavada en la muntanya.
                                                             Cárcavas de Marchal

                                                           Barri de Carabanchel
BEAS DE GUADIX
Es troba a 11 km de Guadix, seguint la mateixa ruta de Purullena i Marchal.
En la localitat hi ha nombroses cases-cova que encara estan habitades en l’actualitat.
En el barri dels Algarbes hi ha el “Centro de Interpretación los Algarbes y Camariles” que es un museu explicatiu sobre el trogloditisme.
Per a més informació: www.arqueotur.org
El 23 de febrer de l’any 2010 diversos diaris de la zona donaven de notícia de que a les nou del vespre del dia anterior “otra casa cueva” s’havia ensorrat, a l’interior hi vivien cinc persones, un matrimoni amb els seus tres fills, que per sort van sortir il·lesos.
De la nota es desprèn de que no és la primera vegada que això succeeix. En l’actualitat hi ha moltes coves habitades i també moltes que estan dirigides al turisme. Viure i dormir en coves és segur, però hi ha que tenir unes precaucions en el manteniment de l’habitacle.   



 


CORTES Y GRAENA
Aquest municipi està a 10 km de Guadix i a 4,5 de Purullena.
Tant a Cortes com a Graena les coves estan presents des dels temps del àrabs i són encara moltes les que estan habitades en l’actualitat.
Al segle XX en augmentar la població va augmentar també el nombre de coves excavades en la muntanya.     
A Cortes hi ha el “Centro de Interpretación Covarrones” que inclou la “cueva Micaela” que fou excavada en el segles X o XI i s’abandonà al segle XIV.


Fotos G. Aymamí

 
 
                                                 
 


 







 
 
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario