domingo, 4 de marzo de 2018

BARRI DE LES COVES DE GUADIX.GRANADA (ANDALUSIA)


BARRI DE LES COVES DE GUADIX.GRANADA (ANDALUSIA)

Guadix és considerada com la “capital europea de les coves” i això no ens ha d’estranyar ja que en aquest barri hi ha, en unes 200 hectàrees,  aproximadament uns 2.000 habitacles subterranis on viuen a prop de 4.500 persones, son sens dubte els troglodites moderns.
S’ha escrit que desprès de caure el regne de Granada, a l’any 1492, per les tropes dels Reis Catòlics, els àrabs van ser expulsats de la medina i més tard, a l’any 1568, amb la Guerra de los “Moriscos” aquests van anar a parar als afores de les ciutats, en aquesta època també es produeix el retorn de molta gent que havia marxat a terres castellanes i extremenyes, cosa que  va ser l’origen d’aquests singulars habitacles.
Tot i que cap el 1960 s'inicia una devallada, en ser substituïda la cova per una casa, i es van abandonant, cap a l'any 1986 hi havia a Guadix 3.223 coves i 2.684 cases.
I en l’actualitat, s’ha passat de considerar una cova com un infra-habitacle per passar a ser una vivenda bioclimàtica, amb estalvi energètic per les condicions de la temperatura d’hàbitat de l’interior.  
Totes aquestes coves han estat excavades per l’home a pic i pala, per començar cal buscar un turó i començar a picar fins a obtenir una paret vertical i llavors en sentit horitzontal s’ha d’anar excavant la cova amb les diferents ramificacions interiors que constituiran les diverses cambres de l’habitacle que solen tenir de dos metres i mig a tres metres, a mida que naixia un nou fill, calia excavar una nova habitació.
 

La feina es una mica complicada, tot i que els materials argilencs del terreny són fàcils de treballar, cal vigilar molt que la cova no s’ensorri. 
La terra que s’extreu s’aplana al davant de l’entrada constituint una mena de placeta on s’obren, a vegades, les entrades de diverses coves.
Un cop finalitzada d’excavar la cova, només falta recobrir-ho tot de calç per tal d’aconseguir més lluminositat alhora que actua com a desinfectant, tanmateix com que la calç no té porus, l'aire continua en contacte amb la paret d'argila i d'aquesta forma s'evita la humitat i com que l'argila és impermeable, l'aigua no passa cap a l'interior de les coves.  
Al damunt de la cuina es forada, amb molta cura, el sostre i es col·loca la xemeneia. 


Cal dir que la temperatura dins de les coves està entre els 18 i 20 graus -tot i que a l'exterior es poden arribar els 40º de màxima i al voltant dels 0º a l'hivern- és  constant durant tot l’any, cosa que les fa molt adients per a viure tant a l’estiu com a l’hivern, a més a més l’argila aporta el seu aïllant natural que fa que dins de les coves es gaudeixi d’un gran silenci.


Amb motiu de participar en les Jornades de Trogloditisme que es van celebrar a Guadix el mes de maig de l’any 2008, vam aprofitar (la meva esposa i jo) per sojornar en una d’aquestes coves, ja que n’hi ha destinades al turisme.
Tinc que manifestar que l’experiència fou molt interessant i agradable, es necessari no tenir cap mena de claustrofòbia ja que en la cova no hi ha finestres, només n’hi havia al menjador que està a la part del davant. Modernament en moltes coves s’ha afegit per la part davantera, on sempre hi ha una placeta, una habitació feta de maons on generalment hi ha el menjador i la cuina, deixant en la part de la cova les habitacions. Dins de les coves tampoc hi ha portes, ja que és necessari que l'aire continuï circulant.
Per tal d'evitar que s'enfonsin, els sostres es piquen donant'els forma de volta, d'aquesta manera el pes de la terra es reparteix cap els costats. Per soportar tot aquest pes els murs tenen un grossor considerable.     


                                                   Ningú diria que estem dins d'una cova

La tranquil·litat i el silenci que regna en l’interior és impressionant, no es sent res de res i també és força colpidor veure, al vespre, com la gent es va tancant dins de les coves i com que pel carrer no hi ha ningú i de dins de les coves no surt cap soroll, el silenci del barri és total.
És del tot recomanable dormir en una d’aquestes cases-coves.
En el barri hi ha diversos miradors des d’on s’observa un paisatge ple de turons on destaquen els colors ocres i groguencs de l'argila, la blancor de les façanes, les xemeneies que sobresurten i els nombrosos forats de l’entrada de les coves.
No podem abandonar aquest curiós barri sense visitar el “Centro de Interpretación Cuevas de Guadix”. En aquesta cova-museu troglodita ens acosta a la història i a la forma de vida, ja que podem veure totes les dependències que constituien aquests  habitacles tan singulars que formen part d'un ric patrimoni arquitectònic.
Per a més informació: mcicuevasdeguadix.blogspot.com
Tampoc no cal oblidar-se de visitar la “Cueva Santa de la Virgen de Gracia” situada en la plaça Padre Poveda.
Més informació:  cuevasdemaria.com

                       Centro de Interpretación Cuevas de Guadix - Fotos G. Aymamí
                                                      Ermita de "Ntra. Sra. de Gracia" a l'any 1876
                                                                      Fotografia de 1944
                                                                    Fotografia de 1975
Fotografies antigues extretes del llibre: Ermita Nueva: Centro Espiritual y Social de las Cuevas de Guadix. de Rafael Varón y Diego Casado. 1999.

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario