martes, 6 de junio de 2017

COVA MAS D’ESPLUGUES. CASTELLCIR (MOIANÉS)




 
                                Foto de l'any 2002 
Fotos: G. Aymamí
                                                                 Postal antiga
 
COVA MAS D’ESPLUGUES. CASTELLCIR (MOIANÉS)
La masia d'Esplugues està situada a l'extrem sud-oest del terme municipal de Castellcir. Una forma d’arribar-hi és des de la carretera BV-1310 en el pk 3,8 prenent un camí de terra a l'esquerra. Es baixa travessant boscos de pi roig i rouredes, fins arribar a la riera de Fontscalents (1,9 km), i a l'altra banda de la riera hi trobem la masia d'Esplugues. És molt recomanable deixar el cotxe a l'aparcament de la Quintana i fer el camí a peu (30 minuts).
L’altre manera és des de la carretera C-59 de Castellterçol a Moià, en ser al polígon industrial del Vapor cal seguir una pista amb el senyals blancs i vermell del Sender de Gran Recorregut GR-177-3. El camí que cal seguir va paral·lel a la riera de Fontscalents i en un parell de quilòmetres s’arriba a la casa.   
Es tracta d’una bella i excepcional mostra d’habitat bastit sota un balmat d’una cinquantena de metres de llargada. Tot apunta que el lloc s’habità en època alt medieval, ja que fou en el segle IX quan els comtats catalans s’independitzen i el Moianès comença a ser repoblat amb catalans vinguts del nord del país. 
Autor J. Guilera

                                                  Postal antiga. Foto: Josep Obradors
 
El topònim està documentat des del 1192 i en un capbreu dels béns del monestir de l’Estany es fa esment del mas d’Esplugues. El mas pròpiament dir es cita des de 1408 i en el fogatge efectuat el 13 d’octubre de 1153 surt un “Bertran Ferrant sta al Mas de Splugues”. També apareix en una relació del dia 11 d’abril de 1626 de les cases amb una renda anyal inferior a 500 escuts i en les Consuetes de Castellcir de 1769 i 1887. 
La construcció de tres plantes que veiem en l’actualitat data dels segles XVII-XVIII i el mas, com la majoria de masies de la zona era autosuficient tot aprofitant els recursos que oferia el bosc, juntament amb la cacera, el conreu i algun que altre petit ramat.
El mas va ser habitat fins al 2002 i l’any 2014, una vegada rehabilitat, va ser obert al públic com a radial de l’Ecomuseu del Moianès.
Enfront de la casa hi ha un bonic pont romànic del segle XI.
Per a poder-lo visitar cal trucar al Tel. 93 830 14 18 / 93 820 80 00 (Consorci del Moianès)
Bibliografia: Excursions per la història de Catalunya de Gener Aymamí i Domingo. Cossetània edicions. Valls 2011 (151)


No hay comentarios:

Publicar un comentario