martes, 13 de junio de 2017

ERMITA DE LA VIRGEN DE LA PEÑA. TOSANTOS (BURGOS)



Fotos: G. Aymamí
 

ERMITA DE LA VIRGEN DE LA PEÑA. TOSANTOS (BURGOS)

La població de Tosantos es troba a uns 40 km. de Burgos i està situada entre Belorado i Villafranca Montes de Oca, en ple camí de sant Jaume.
Des de la carretera es veu clarament un penyal de guix amb diverses coves, la major part inaccessibles, són les coves de “los Arancones”, popularment anomenades “coves dels moros” que foren recer d’eremites. A la part inferior està ubicada l’ermita de de “Virgen de la Peña”. Uns cinc-cents metres a l’est de la vila hi ha un altre grup de coves molts similars.
Es creu que l’indret pot tenir un origen paleocristià, probablement abans del segle VII. L’ermita apareix en documents de l’any 940 en relació amb el proper monestir de Sant Miquel de Pedroso. Va ser parròquia fins a l’any 1573.
L’ermita és tancada, ens informen de que gairebé no s’obre mai i el dia que hi vaig anar s’estaven efectuant obres de consolidació en el turó i en el camí d’accés, per la qual cosa en prou feines ens van deixar acostar-nos, però al costat de l’edifici hi ha un rètol que ens informa de que té un absis o capella principal, creuer, cos central i un petit cor. Té una longitud aproximada de 16 metres i una amplada mitja de 7. L’alçada mitja de la volta del creuer és d’uns 5 metres i la cúpula del cos central en mesura uns 6 m.
La capella principal està separada de la resta del temple per una reixa de ferro, aquí es troba un retaule barroc-rococó “ que presenta un fino labrador y un brillante decorado” amb el cambril que guarda la talla romànica de la Mare de Déu.
Al costat de l’absis hi ha dos altars amb els respectius retaules barrocs, el del costat de l’evangeli és dedicat a sant Bartolomé i el del costat de l’epístola a santa Maria Magdalena. A l’ermita també es conserven curiosos i interessants exvots.
Per la part exterior s’observa una petita façana amb un arc de mig punt renaixentista i una espadanya amb dues campanes del segle XVII, una d’elles és coneguda com “ de la Virgen” perquè, segons la tradició és la que acompanyava a la imatge quan es va trobar.
Anunci de la festa publicat en la web de Turisme de Burgos Fiesta de la Virgen de la Peña y de Acción de Gracias. Subida a la ermita en procesión, con danzantes masculinos ataviados de trajes típicos y con el cachibirrio. Se organizan actos muy diversos durante varios días, como ofrenda floral, chocolatadas y juegos, entre los que destacan a subida al castañazo o la caza del conejo. Se celebra el 8 septiembre, día de la Natividad de Nuestra Señora”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario