sábado, 24 de junio de 2017

COVES DE SANT GREGORI I SANT CRISTÒFOL. FALSET (PRIORAT)

COVA DE SANT GREGORI. FALSET





Fotos: G. Aymamí
 
 

COVA DE SANT GREGORI. FALSET (PRIORAT)

S’hi accedeix per la carretera de Reus N-420, a un quilòmetre de la vila surt un ample i curt camí carreter que cal seguir, s’hi pot anar en vehicle. Al final del camí es continua per un corriol que du a l’ermita, que és ben a prop.
Es tracta d’una construcció de planta rectangular bastida totalment sota una balma de considerables dimensions, 14 m d’amplada, 3 d’alçada i 4 de fondària, que també aixopluga la casa de l’ermità que és al costat.
De l’edifici, molt ben conservat, cal destacar les rajoles de ceràmica damunt la porta, així com el petit campanar de cadireta, situat també sota de la balma.
Els orígens de l’ocupació d’aquest indret es remunten a temps força antics, ja que l’any 1928, Salvador Vilaseca va descobrir un notable jaciment de sílex i una plaqueta de pissarra amb una cérvola gravada, que es podrien atribuir al període magdalenià.
Aquesta cavitat, així com d’altres properes, sembla que foren escollides per fer-hi estada els anacoretes i tot apunta que l’any 1369 s’instal·là el primer sota la balma de Sant Gregori.
L’ermita surt documentada per primera vegada l’any 1496. Cap a 1780 hi va haver importants obres de remodelació; a finals del segle XIX, una enorme roca va caure accidentalment sobre l’edifici destruint la volta principal, que fou refeta l’any 1929. El 1982 es reconstruí l’escala d’accés i s’arranjà la plaça.
En el rocallís-mirador que hi ha al davant de l’ermita, presidit per una gran creu de ferro, hi ha diversos reguerots i bassiols per tal d’aprofitar l’aigua de la pluja que anava a parar a una cisterna , avui tapada.
Arreu es veuen graons excavats a la roca.
Davant de l’ermita hi ha dues roques verticals, anomenades el Gegant i la Geganta, on s’observen diversos forats i solcs destinats a sostenir una primitiva i rústega talaia.
Tots aquests elements ens evoquen un hàbitat, possiblement altmedieval, important i perllongat.
L’ermita és dedicada a sant Gregori i també a sant Antoni, que de fet és qui la presideix. La seva imatge és la que es baixa per la festa de l’Encamisada de Falset, el 17 de gener, festa de Sant Antoni Abat.
Per Pasqua Granada hi té lloc un aplec.
L’entorn de l’ermita està format per erosionades roques de gresos vermellosos, de pedra d’esmolar, que adopten curiosíssimes formes. Recomano acostar-se als Racons per poder contemplar unes boniques roques foradades. El sender de petit recorregut PRC-53 passa per aquests verals. 
 

Extret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau, editor. Barcelona 2014 (140-142)

Topografia extreta de: www.geb.cat


COVA DE SANT CRISTÒFOL. FALSET



Foto: G. Aymamí. Escaner d'una diapositiva 

Foto: Francesc X Samarra


Foto: Francesc X Samarra
 


 Les dues darreres fotos i la topografia s'han extret del bog: cavitatsdecatalunya.blogspot.com

 
COVA DE SANT CRISTÒFOL. FALSET (PRIORAT)
De Sant Gregori cal seguir el sender PRC-53 o sender de les ermites, molt ben senyalitzat, que en uns 25 minuts du cap a l’ermita de San Cristòfol, enderrocada fa més de dos-cents anys, enlairada sobre un turó; aquí un cartell ens indica que a uns 30 m hi ha la cova se Sant Cristòfol, on hi arribem per un corriol.
Es tracta d’una cova d’uns 12 metres de llargada per 2,5 de fondària, amb la boca orientada a l’oest, arranjada amb uns graons per a poder accedir a la sala inferior. En alguns punts llueix mostres de formacions litogèniques.
Hi ha una imatge del sant amb algunes ofrenes florals, la qual cosa ens indica  que aquest possible eremitori, probablement antecessor de l’ermita, gaudeix encara avui d’una certa devoció popular.
Extret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau, editor. Barcelona 2014 (140-142)






No hay comentarios:

Publicar un comentario