jueves, 26 de marzo de 2020

UN EREMITORI ORIGEN DE L’ERMITA DE SAN BAUDELIO DE BERLANGA. CALTOJAR (SÒRIA)



UN EREMITORI ORIGEN DE L’ERMITA DE SAN BAUDELIO DE BERLANGA. CALTOJAR (SÒRIA)
Situació:
El poble de Caltojar està situat a uns 65 km de Sòria, al sud-oest de la província, s’hi arriba seguint la carretera SO-100 i desprès per la SO-152. Entre Casillas de Berlanga i Caltojar hi ha un trencall senyalitzat a l’esquerra que en cosa d’un quilòmetre du a l’ermita.
Descripció:
Es tracta d’una construcció mossàrab que vista exteriorment no sembla que albergui aquesta gran riquesa tan arquitectònica com artística. Cal destacar en el centre de la nau una gran columna que desplega vuit arcs de ferradura recolzats sobre mènsules, que li dona aspecte de palmera, al damunt hi ha una petita cambra que fa les funcions de llanterna.
 
 
Però el que és sorprenent són les pintures, o millor dit eren les pintures, ja que en la dècada de 1920 van ser venudes a un antiquari que feia els tractes per encàrrec d’un col·leccionista i aquest treballava per un antiquari internacional. Tot i que a l’any 1917 l’edifici fou declarat Monumento Nacional, com que era de propietat particular, va ser adquirida per dotze veïns de les viles properes i esdevenien els propietaris legals, després de molts informes, reclamacions i comunicacions, la venda no es va poder aturar. La gran majoria de les pintures s’exhibeixen en el Museu de Cincinnati (Ohio), Metropolitan de Nova York i el Museu of Fine Arts de Boston, una part va poder ser recuperada i està, en dipòsit, al Museu del Padro de Madrid.
Empremta actual

                                                           Pintura original
                                                                  Empremta actual
                                                       Pintura original
Breus notes històriques:
La primera notícia documental data del 1136, tot i que és més que probables que els seus origen es remuntin anys enrere, ja que al costat sud del temple hi ha una cova, accessible des de l’interior, on segurament fou lloc de recer d’un eremita, al costat de la gruta hi ha un brollador.   

                                                   Cova origen de San Baudelio

A l’any 1085, desprès de la conquesta de Toledo, van començar una sèrie d’assentaments i a partir d’aquest moment es bastí un petit monestir que es dedicà a San Baudelio, que fou un màrtir galo-romà decapitat a Nimes al
segle IV, si bé desprès de la seva construcció començà una primera fase de decoració, va ser a mitjan de segle XII quan es va desenvolupar un gran programa iconogràfic, cobrint murs i voltes, amb la tècnica mixta del fresc i el temple.

Els documents del segle XIII ja no esmenten San Baudelio com un monestir, sinó com un humil centre de devoció rural.  
A l’exterior hi ha una necròpoli amb més d’una vintena de tombes antropomorfes. Sembla ser que daten del segle X, però podien haver-se utilitzat fins els segle XVI.
L’edifici va estar molt de temps abandonat, va servir com a refugi de pastors i bestiar.
Fins el 1894 la teulada era de pedra, remodelant-se desprès en teules. El 1949 l’ermita fou adquirida per la Fundació Lázado Galdiano que la va donar a l’Estat, començant a partir de llavors una llarga restauració.
                                 A l'esquerra de la planta s'observa l'enbtrada a la cova

San Baudelio de Berlanga és un annex del Museu Numantí de Sòria i paga la pena la seva visita, tot i que no podem veure les pintures, hi ha les empremtes que han deixat a la paret en ser arrencades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario