lunes, 3 de febrero de 2020

PRIORAT DE CARLUC. CÉRESTE (FRANÇA)


Absis de la capella de Notre-Dame
 
PRIORAT DE CARLUC. CÉRESTE (FRANÇA)
Situació:
La petita població de Céreste es troba a uns 50 km a l’est de Cavaillon, localitat situada a tocar d’Avinyó, s’hi arriba seguint la carretera D900, abans d’arribar a la vila de Céreste trobem a l’esquerra la senyalització cap a Carluc.


                                                       Capella de Notre-Dame
Descripció:
El primer que veiem és la capella de Notre-Dame, molt ben conservada, i desprès una galeria parcialment excavada en la roca, que feia les funcions funeràries, encara podem veure diverses tombes excavades en la roca.
La capella de Sant Joan està enrunada i gairebé a tocar hi ha algunes coves, en una d’elles hom creu hi hagué l’església de Sant Pere.    
 

                                                         Galeria amb tombes
Breus notes històriques:
La capella de Notre-Dame consta d’una sola nau amb absis, data del segle XII i ha estat restaurada en diverses ocasions. En un document referent a una donació es fa esment d’aquest monestir a l’any 1011. Durant el segle XI rep diverses donacions i en l’època del papa Gelasi II (1118-1119) es posà sota els dominis del monestir de Montmajour. 

 

Va arribar a ser un monestir important, en el segle XIV es convertí en priorat, deuria de ser un lloc molt concorregut ja que es trobava bastant a prop de la Via Domitia, - important calçada romana que anava des dels Alps vins a enllaçar amb la Via Augusta. Amb una activitat monàstica molt limitada arribà fins a la Revolució en que passà a mans particulars i es van perdre bona part de les seves estructures.




Del costat nord surt una galeria parcialment excavada en la roca, antigament estava coberta i a cada costat hi havia una sèrie de columnes, aquesta galeria, que tenia funcions funeràries, va davallant i en el seu tram final està completament excavada en la roca i du cap a la capella de Sant Joan.   

Fotos G. Aymamí

No hay comentarios:

Publicar un comentario