CAPELLA SEMI-TROGLODÍTICA DE SANT PERE DE L’ABADIA DE MONTMAJOUR. ARLÉS
(FRANÇA)
Situació:Cal sortir d’Arlés en direcció a Avinyó fins a trobar el trencall senyalitzat que du a la dreta cap a l’abadia de Montmajour que està a uns 6 km.
Descripció i breu història:
En el turó on s’aixeca l’abadia es va establir, sobre el segle X, una comunitat de monjos benedictins que a mitjans del segle XI van bastir la capella de Sant Pere i posteriorment l’abadia.
Aquesta capella és l’únic testimoni que queda de la primera ocupació religiosa de Montmajour. Tenia dues capelles, la del costat nord utilitzava una cova natural i la sud tenia dotze capitells decorats amb fulles d’acant, palmeres i figures geomètriques. La part troglodítica havia estat emprada com a cementiri, ermitatge i sagristia, entre altres.
Al segle XV s’hi afegeixen els contraforts exteriors per cantó sud i entre els anys 2014 i 2017 es fan obres de restauració i consolidació.
Pel que fa a l’abadia trobem un monestir del segle XIII, una esvelta torre de vigia del segle XIV i un nou monestir bastit al segle XVIII per la congregació de Sant Maure que donà un nou impuls a l’abadia.
Part exterior de la capella
Detall de la teulada
En la cripta es venera la relíquia de la “Vera Creu” que atreia a gran
nombre de peregrins, per la qual cosa es va fer necessari, sobre el segle XII,
edificar la capella-reliquiari de la Santa Creu a l’exterior de la zona de
clausura. Aquesta afluència de visitants va donar una gran notorietat al monestir,
tant és així que el domini espiritual de l’abadia al segle XIII s’estén des de
la vall d’Isère fins el Mediterrani a través de 56 priorats. Durant la guerra
dels cent anys l’abadia es fortificà.
Claustre
Torre Pons de l'Orme
De l’abadia cal destacar la cripta que fa la funció de cementiri i d’església subterrània. És força gran, té set capelles on s’oficiava la litúrgia i és una robusta construcció que suporta el pes del conjunt abacial.
Una de les coses que primer veiem a l’entrar al recinte són les nombroses tombes rupestres. La torre de Pons de l’Orme es començà a construir el 1369 i es part de la fortificació de l’abadia en la guerra dels cent anys.
Dins del monestir de Sant Maure cal fer esment del claustre i dels edificis conventuals que l’envolten.
Tombes antropomorfes
Fotos : G. Aymamí
No hay comentarios:
Publicar un comentario