jueves, 2 de enero de 2020

LAS CUEVAS DEL AGUJERO”. CHINCHILLA DE MONTEARAGÓN. ALBACETE


Les coves més antigues
 
LAS CUEVAS DEL AGUJERO”. CHINCHILLA DE MONTEARAGÓN. ALBACETE

Situació:
Chinchilla de Montearagón està situada a 17 km d’Albacete, en la carretera que du cap Almansa.
A l’entrada de la població trobem els senyals que indiquen cap a “las Cuevas del Agujero” que es trobem a ran de les muralles que encara encerclen bona part del nucli antic de la ciutat.
                                                            Coves-vivenda antigues
Descripció:
Les primeres que trobem estan a sota mateix de la muralla i són les més antigues, en total hi ha mitja dotzena d’habitacles. Cal fer esment d’un rètol posat per l’ajuntament per tal de no embrutar, una bona iniciativa.
Continuant el carrer que ressegueix la muralla arribem a la part més coneguda d’aquest barri on trobem moltes cases excavades en coves, totes estan tancades i exteriorment presenten perfecte estat.

                                                              Coves-vivenda antigues
                                                   Senyal per tal de no embrutar 
Breus notes:
Pel que fa al seu origen, es creu que es van començar a excavar durant els primers segles de la dominació àrab, però va ser a partir de finals del segle XV i principis del segle XVI, desprès de la conquesta del regne de Granada, quan gent vinguda d’aquestes terres s’instal·la en la zona.


En el segle passat, durant la guerra civil, algunes famílies sense recursos que es van quedar sense casa a causa dels bombardejos, van utilitzar aquestes cavernes.
Es desconeix el perquè del nom, repetitiu, però en el segon quart del segle XX ja s’anomenaven així. Va ser sobre el 1970 quan es va tornar a revifar l’ús de les coves, ja que moltes s’havien abandonat i havien acabat desapareixent, va ser quan un grup de pintors, artistes i periodistes van comprar 13 coves que estaven en desús i en 1972 van formar una associació de veïns i es va començar a condicionar la zona i va arribar l’aigua corrent i la llum. 


En l’actualitat algunes coves de Chinchilla s’han transformat en allotjaments turístics, cal dir que es tracta d’un lloc acollidor, ja que la temperatura interior es constant durant tot l’any, està entre els 20 graus a l’hivern i els 18 graus a l’estiu, això si, cal no tenir claustrofòbia ja que es tracta d’un lloc tancat on només hi ha la porta i una o dues finestres a la façana, a dins només hi ha el passadís que s’excavava i les habitacions al costat, cal tenir en compte que la cova s’ampliava segons les necessitats de la família, quan naixia un fill i no s’hi cabia, doncs calia agafar el pic i anar foradant per tal de fer una nova habitació.


                                              Foto any 1999.  -  Fotos  G. Aymamí
La població, per la seva gran riquesa monumental, fou declarada Conjunt Històrico-Artístico i un dels seus atractius és sens dubte el barri denominat “Las cuevas del Agujero”.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario