martes, 14 de enero de 2020

LES COVES TROGLODÍTIQUES DE CALÈS. LAMANON (FRANÇA)


calçada dels segle XV-XVI
 
LES COVES TROGLODÍTIQUES DE CALÈS. LAMANON (FRANÇA)
Situació:
Aquesta població de la Provença, situada en el departament de Bouches-du-Rhône, dins del Parc Natural Regional dels Alpilles, es troba a uns 50 km d’Avinyó, s’hi arriba seguint l’autopista A-7.   
Descripció:
Cal aparcar al darrera de l’església de Sant Denís d’on surt el sender, senyalitzat, que du cap a Calès. Seguint aquest camí ens trobem amb uns trams empedrats que corresponen a una calçada dels segle XV-XVI, restaurada pels voltants de l’any 2000. També veiem el que resta d’uns canals oberts a la roca per tal d’aprofitar l’aigua dels propers turons.

El primer element troglodític que trobem és una cova identificada com un antic eremitori, uns metres més endavant ens trobem amb un circ ben definit tancat pel sud i pel nord amb un mur amb una porta d’accés a cada costat.    

Dins del circ hi ha 58 coves i en tot el recinte s’han identificat un total de  116 cavitats. Aquestes coves s’obren en una pedrera d’on s’han extret els blocs necessaris per a la construcció del castell que veiem al capdamunt, desprès es van transformar en habitatges rupestres, aquest circ va estar ocupat fins el 1586. Cap el 1245 hi vivien de 150 a 200 habitants.

Reguerots per l'aigua

Al davant de gairebé totes les coves podem observar com hi havia una estructura de fusta. La ubicació de les bigues és visible a sota de les cornises excavades a la roca. També hi havia reguerots que impedien que l’aigua de la puja es filtrés a dins de l’habitacle i permetia la seva recollida. A l’interior de les coves hi ha escales, nínxols, sitges etc.
 
 
Al centre del circ hi ha una roca que formava una gran sala que s’anomenava "sala de tribunals", que era un lloc de trobada i de presa de decisions per a la comunitat.
Per un costat del circ pugem al capdamunt d’un cim rocós, passem pel costat d’una roca foradada i d’unes sitges excavades al sòl, encara persisteixen alguns vestigis del castell del segle XII, alguns panys de parets i part del mur que es bastí per tal d’ampliar la muralla natural que constitueix la cinglera. El castell va ser destruït el 1586.
Sitges i roca foradada

Castell
Del turó del castell ens arribem fins el mirador on hi ha una estàtua d’una Mare de Déu amb un infant bastida l’any 1866, des d’on s’albira una gran panoràmica, d’aquí anem davallant fins arribar al camí principal.
Cal fer avinent que fora del circ hi la l’església de Sant Denís del segle XII i les restes de les capelles de Santa Maria i Sant Joan dels segles XIV-XV, en aquesta darrera hi ha un grafit representant una nau.

                                                                   Grafit
                                      
   

                                                                  Fotos: G. Aymamí 
Breus notes històriques:
Aquesta zona ha estat ocupada des del neolític (3500 aC) fins al segle XVI. Les restes més destacables de la seva ocupació daten de l’edat mitjana, dels segles XII al XVI com son la calçada d’accés, els vestigis del castell medieval, bressol dels Allamanon, les capelles de S. Denis, S. Joan, Sta. Maria i les coves excavades en el circ de Calès on a l’edat mitjana hi vivien unes 200 persones. Les coves van ser abandonades a finals del segle XVI després de la destrucció del castell medieval durant les Guerres de Religió, que fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a França entre els anys 1562 i 1598 entre catòlics i hugonots o protestants calvinistes. 
Per tal d’arrodonir l’estada recomano visitar el museu que està a l’entrada de la vila. És molt petit i d’entrada lliure, però podem veure materials arqueològics, maquetes i fotos de la zona. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario