viernes, 5 de enero de 2018

LA COVA DE SANT BERNABÉ. MERINDAD DE SOTOSCUEVA. (BURGOS)



LA COVA DE SANT BERNABÉ. MERINDAD DE SOTOSCUEVA. (BURGOS)
Situació:
En el segle X, el compte Fernán González va segregar els seus dominis en set “merindades”, posant un “merino” al capdavant de cadascuna perquè vetllés que tot funcionés adequadament. En l’actualitat la comarca de “Las Merindades” ocupa una tercera part de la província de Burgos.
A uns 15 km de la localitat d’Espinosa de los Monteros es troba el complex càrstic més important de la península i que s’ha denominat com el Monument Natural de Ojo Guareña. Les indicacions porten amb facilitat cap a les cova on hi ha l’ermita de Sant Bernabé, que s’ha esmentat com un veritable capella Sixtina dels santuaris rupestres peninsulars.

Descripció:
La visita, que dura uns tres quarts d'hora, s’efectua amb l’acompanyament d’un guia i el recorregut està degudament condicionat.   
L’ermita es va construir en una de les entrades del nivell més alt del complex càrstic. La primera advocació fou dedicada a San Tirso i posteriorment, en el segle XVIII a San Bernabé, reunint llavors les dues advocacions.  Per alguns estudiosos l’edificació data dels segles VIII-IX i altres ho situen en èpoques més tardanes, sobre el segle XIII, tot i que no es descarta que aquestes coves ja fossin habitades durant el paleolític.    
En l’interior es conserva una talla de san Tirso del segle XIII i gran nombre de curioses pintures murals que estan datades en els anys 1705 i 1877 i narren la vida, els miracles i els martiris de san Tirso, aquestes darreres molt colpidores. Aquestes pintures han estat arranjades fa uns anys.  
Tota la zona està emmarcada dins d’un món de rituals de bruixeria i aparicions de sants. Es diu que al segle X el “Concejo de las Siete Merindades” es reunia a sota d’una alzina sagrada que hi havia al davant de la caverna. El 1616, una cavitat annexa a l’eremitori és transforma en la Sala de l’Ajuntament fins a l’any 1924 en que es trasllada a l’edifici consistorial de la localitat de Cornejo.
El cristianisme va acabar amb tot el vestigi pagà, es va tallar l’alzina de soca-rel i es van santificar les coves amb les històries dels sants.          
El dissabte següent a l’11 de juny es celebra un aplec molt concorregut que fou declarar d’Interès Turístic de Castella i Lleó a l’any 2000.  
Per informació i horaris de visita cal consultar www.turismoburgos.org
 

                                                          Fotos G. Aymamí, any 2005
 
 






No hay comentarios:

Publicar un comentario