miércoles, 10 de enero de 2018

BALMA DEL XALET. NAVÈS (SOLSONÈS)

 

BALMA DEL XALET. NAVÈS (SOLSONÈS)

Situació:
Des de l’aparcament de la casa de turisme rural i restaurant del Pujol, a la vall d’Ora, un rètol indica 45 minuts de camí senyalitzat fins a la balma.
Descripció i breu història:
Va servir d’amagatall d’emboscats durant la guerra civil espanyola (1936-1939).
E. Miralles en el seu llibre sobre els emboscats explica que a la Serra de Busa hi ha diverses balmes que han servit de refugi “Alguns d'aquests llocs, els de més difícil accés i millor visibilitat, van ser utilitzats durant la Guerra Civil, bàsicament per individus perseguits per l'onada revolucionària i en acabat pels joves pròfugs o desertors de l'exèrcit republicà. La Balma del Xalet era una amagatall privilegiat; d'accés complicat, la seva posició dominant sobre el petit nucli de Valldora i sobre el conjunt de la vall permetia als emboscats controlar els moviments dels guàrdies d'assalt que, de tant en tant, feien batudes per atrapar-los. Una paret artificial de troncs, de la qual encara es conserva la base, i recoberta de gleves, dissimulava encara més la balma natural i oferia un ambient més càlid a l'interior. s'havien fet fins i tot canaleres buidant troncs d'arbre per recollir l'aigua de la pluja, tot i que el que s'imposava era l'economia màxima dels recursos. L'accés a la balma, la rua transversal, estava constantment vigilat per un dels emboscats. Des de Sant Lleïr se'ls comunicava –mitjançant una llum encesa, roba estesa o un finestró tancat– el lloc que escorcollarien els guàrdies d'assalt el dia següent. Aleshores els emboscats corrien a amagar-se en un altre indret.
 


 
 
A la balma del Xalet hi havia emboscats d’arreu, s’explica que per cada un de la zona n’hi havia quatre o cinc de fora, que eren família o bé coneguts, gairebé tots eren de pobles del Solsonès o del Berguedà.
Recentment ha estat senyalitzada dins dels Espais de la Memòria del Solsonès.
Bibliografia:
Aymamí i Domingo, Gener (2016) El trogloditisme a la comarca del Solsonès. Apunts a Revista Dovella núm. 119. Centre d’Estudis del Bages. Manresa.
Miralles, Esther (2013) Emboscats. Ara Llibres. Barcelona.
 

     Dibuix Óscar Barcelón

    Un dels rètols col·locats el 2010
                                                                        Fotos G. Aymamí


No hay comentarios:

Publicar un comentario