martes, 2 de enero de 2018

COVA DE SANTA LLÚCIA. LA BISBAL DE FALSET (PRIORAT)





COVA DE SANTA LLÚCIA. LA BISBAL DE FALSET (PRIORAT)

Situació:
Sortint de la població en direcció a la Palma d'Ebre, hom troba en cosa d’un parell de quilòmetres la pista, apta per a vehicles, que en cosa d’uns tres-cents metres duu cap a la cova.
Descripció:
Es tracta d'una balma, orientada al est, de considerables dimensions, de la qual es calcula que ben bé pot encabir unes tres-centes persones.
L'indret està molt ben arranjat ja que és un lloc de devoció, d'esbarjo, de “memòria històrica” i lleure.
Hi ha dues imatges de santa Llúcia: una de petita a dins d'una capelleta i una altra instal·lada a l'any 1983 al sostre de la cova. També hi ha una font.


 Font
 

Breus notes històriques:
Segons una llegenda, aquí fou enterrat sant Ermenegild després de ser decapitat per ordre del seu pare, Leovigild; això hauria succeït el 13 d'abril de l'any 585 a la torre del castell de Tarragona.
Per l'amplitud i la protecció arrecerada que ofereix aquest indret, fou utilitzat durant la Guerra Civil, especialment l'any 1938, durant la batalla de l'Ebre, com a hospital militar republicà. Sembla que aquí es van practicar les primeres transfusions de sang; més endavant aquesta tècnica emprada en un hospital de campanya fou gairebé habitual a les trinxeres durant la Segona Guerra Mundial. A la cova de Santa Llúcia hi havia cent llits, quiròfan, personal sanitari, infermeres, metges i ajudants, magatzem de queviures i disposava de llum elèctrica que s'aconseguia per mitjà d'un motor de cotxe.
Angela Jackson, una dona britànica que va ser a la cova en aquelles dates, escriu: «si anaves a fer un tom pels voltants de la cova, podies sentir l'olor de la mort».
 

 

Dissortadament, a la cova de Santa Llúcia hi hagué moltes víctimes, que foren enterrades en el cementiri de la vila.
L'any 2001 tingué lloc una cerimònia commemorativa en el transcurs de la qual s'inaugurà una placa que recorda aquests fets.
L'any 1992 va passar a ser propietat municipal i s'hi feren les obres de millora de l'espai que podem  comprovar en l'actualitat.
També va ser utilitzada com a refugi per la gent del poble.
En un racó hi ha un petit degotall d'aigua que, segons la tradició guareix dels mals de la vista.
El tradicional aplec no se celebra el dia de la santa per dos motius: el primer  perquè el mes de desembre és massa fred per celebrar una festa a l'aire lliure, i segon, perquè s'escau en plena collita d'olives, que és la principal activitat de del poble; així, doncs, l'aplec té lloc el segon diumenge d'agost.
Al davant, a l’altre costat del camp, hi ha una petita cova amb una paret de pedra al davant que és utilitzada per guardar eines agrícoles.

Extret del llibre “ Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau Editor. Barcelona. 2014
 
 
Petita cova utilitzada per guardar eines agrícoles
 
 
Construcció al costat de la cova de Santa Llúcia - Fotos G. Aymamí
 

Topografia extreta de; espeleolegsdebadalona,blogspot.com
 



Fotos extretes del llibre d'Angela Jackson



No hay comentarios:

Publicar un comentario