viernes, 30 de diciembre de 2016

SANTA MAGDALENA. GARCIA (RIBERA D'EBRE)







Fotos G. Aymamí
 
 

SANTA MAGDALENA. GARCIA

Sortint de la vila per la carretera de Flix, a cosa d’un quilòmetre es troba una pista a la dreta, ben senyalitzada, que en set quilòmetres du fins el santuari.
El conjunt es compon de l’ermita, l’edifici annex i el terreny de cultiu per a l’ermità. L’edifici d’una sola nau està adossat a la roca. La porta està orientada cap a l’oest i el campanar, orfe de campana, és d’espadanya d’un ull. Exteriorment presenta tres massissos contraforts Davant de la façana hi ha un porxo bastit el 1943 i una font que neix de la roca.
La capella té tres altars, el major dedicat a Santa Magdalena, el del costat dret a San Antoni i el de l’esquerra a Santa Elena.
Ha estat documentada el 1783 i a l’any 1835, durant la Primera Guerra Carlina es calà foc a aquesta ermita, posteriorment fou refeta.  
Per les parets de la roca hi ha diversos pintades fetes pels “quintos” quan eren cridats a fer el servei militar.
Santa Magdalena ha estat declarada bé cultural d’interès local i el primer dissabte desprès del diumenge de Pasqua hi té lloc un aplec.
Dades extretes del llibre “ Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” (2014) de Gener Aymamí.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario