viernes, 23 de diciembre de 2016

MARE DE DÉU DEL REMEI. FLIX (RIBERA d’EBRE)




 Fotos G. Aymamí

Foto antiga del santuari del Remei
 
MARE DE DÉU DEL REMEI. FLIX (RIBERA d’EBRE)
Des de la població cal seguir durant sis quilòmetres la carretera en direcció a la Granadella fins a trobar a l’esquerra una pista asfaltada que du cap el santuari.
L’església es de factura barroca, amb la façana orientada al sud, té una cúpula sobre la nau i és en part troglodítica ja que l’absis està excavat a la roca. Al costat hi ha una petita capella bastida sota la balma.
Una tradició llegendària explica que cap a l’any 1600 un ermità anomenat Dionís va voler edificar una ermita per venerar la imatge de Maria, que des de temps immemorials ja s’adorava a l’església parroquial.
Sembla que l’advocació del Remei fou acordada per vocació popular, desprès d’haver desestimat altres noms. Nostra Senyora del Remei de Flix és advocada contra la calentor i protectora dels camps contra la sequera.
Sembla ser que hi havia una antiga ermita del Remei, d’estil romànic, que va ser destruïda durant la primera carlinada (1833-1840) per les tropes liberals, anys desprès es construiria l’actual ermita i al segle XX s’edificà el nou edifici per a estada de l’ermità i l’acolliment de devots.
Durant els bombardejos de la passada Guerra Civil, molts habitants de Flix es van refugiar en les coves de la zona i l’ermita del Remei es convertí en un hospital de sang. Aquí portaven alguns dels ferits de la batalla de l’Ebre.
Davant mateix de la plaça hi ha una fossa dels soldats anònims.
L’ermita és tancada. S’obre els diumenges i pel 25 de març hi té lloc un aplec, així com pel dilluns de Pasqua i el primer d’octubre un aplec sardanístic. Històricament per la diada de sant Jordi, els veïns de la Palma d’Ebre hi pujaven en processó. Al voltant hi ha una àrea de lleure.
Extret del llibre “Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí (2014)   
 
 



No hay comentarios:

Publicar un comentario