sábado, 10 de diciembre de 2016

CONJUNT EREMÍTIC DE LAS GOBAS. LAÑO. (BURGOS)


 Església superior




Dibuixos d'algunes coves
 
Cova de la Dotora
 
Una de les tombes de la cova de la Dotora.
 
 

 Planta, alçat i perfil de la cova de la Dotora.
Dibuix de la Cova de la Dotora.
Fotos G. Aymamí
 
 
CONJUNT EREMITIC DE GOBAS. LAÑO (Burgos)
 
La petita localitat de Laño esta enclavada dins del "Condado de Treviño" per la qual cosa, encara que es troba en terres d'Àraba pertany a la comunitat de Castella i Lleó.
Es diu aquí es troba l'agrupació més gran de coves eremítiques concentrades en una sola vall, A un costat tenim el conjunt de Las Gobas amb 13 coves i a l'altre costat de la vall el de Santorkaria amb 18 cavitats.
El nom de "Gobas" hom creu que derivaria del topònim basc "goba" o "gobea" que vol dir cova, encara que hi ha qui creu que es tracta d'una derivació de "goda" en al·lusió als seus constructors.
Per cercar l'origen d'aquestes cavitats d'origen artificial cal remuntar-se al segle VII, quan en època visigòtica, una primitiva comunitat cristiana les escavà para utilitzar-les com habitacle, formant així una mena de petit poblat.
Entre finals del segle IX i principis del X, el grup es va traslladar on avui es troba el poble de Laño i algunes de les coves s'adaptaren com a lloc d'enterrament. Posteriorment en el segle XVI s'empraren per a recer del bestiar.  
La cova de la Dotora esta una mica apartada de la resta i veiem que té dues llegendes, Una explica que aquí va viure la darrera dona de la comunitat que habità aquests paratges i l'altre diu que fou habitada per una dona de Laño durant els darrers dies de la seva vida.
És indubtable que fou emprada com habitacle i un cop abandonada, s'excavaren tres tombes a l'interior.
 
   
 



No hay comentarios:

Publicar un comentario