miércoles, 30 de noviembre de 2016

COVES DE CORRO. CORRO (ÀLABA)




 
Fotos: G. Aymamí
 Cova núm 1


 
Cova núm. 2
 
Dibuixos extrets del llibre "Eremitorios rupestres altomedievales: El alto vall del Ebro" (1989)
 
LES COVES DE CORRO. CORRO (ÀLABA)
 
També conegudes com a Coves dels Moros. Es troben a uns 2 km abans d'arribar al poble venint de Valdegobía, son visibles des de la carretera.
Son dues coves artificials, la núm 1 té amb dues portes i a l'interior hi ha diverses tombes, de diferent tipologia, excavades al terra. Hom creu que aquesta, en un cert moment hauria tingut un ús religiós, ja que un escrit de 1875 comenta que "Corro tiene una ermita, llamada Casa de los Moros, y también sepulcros abiertos en la peña" y també es diu que "en la cueva de los Moros, abierta en la peña, estuvo la ermita de San Juan y a su lado un edificio conocido como Casa de los Moros".  
La segona cova, que està a tocar, també té diverses tombes excavades, l'entrada és força gran i tenia una porta de fusta. 
Per l'aspecte de les cavitats i les tombes es situa el seu origen en època altmedieval. En una sepultura es van trobnar restres que analitzats pel mètode C-14 van donar com a resultat la data de 620 dC (+/-90).  
En ambdues cavitats s'observen modificacions efectuades al segle passat ja que un venedor ambulant les va utilitzar com habitacle.  
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario