miércoles, 15 de abril de 2020

ELS TROGLODITES DEL SEGLE XX. CALES COVES. ALAIOR (MENORCA)



Els penya-segats de Cales Coves des de la platja
 

ELS TROGLODITES DEL SEGLE XX. CALES COVES. ALAIOR (MENORCA)

Situació:
Es troben a uns 10 km d’Alaior, per arribar-hi cal agafar des de Torralba o des de Sant Climent la carretera que du cap a la urbanització de cala en Porter i en el km 8,5 girar en direcció a la petita urbanització de Son Vitamina i d’aquí continuar per un camí sense asfaltar, però que està perfectament indicat, que en cosa de tres km arriba a la zona d’aparcament, el darrer tram cal fer-lo a peu.



Descripció:
Seguint un sender s’arriba a un parell de petites cales situades entre airosos penya-segats. Si bé les petites platges són de pedres, el paisatge és esplèndid i a l’estiu són forces els vaixells que aprofiten l’arrecerat indret per fondejar-hi.
Breus notes històriques:
Juan Ramis, autor del primer llibre editat sobre arqueologia a Espanya a l’any 1817, explica que a Cales Coves hi havia un total de 145 coves, totes excavades en el gres dels penya-segats i foren emprades, durant més de 1.000 anys com a necròpoli, ja que cronològicament llur utilització va des de meitats del segle IX aC fins a època romana.
 
 

S’han classificat tres tipus de coves a partir de la seva tipologia. Tipus I, coves relativament petites, boca d’entrada semicircular o rectangular apaïsada i càmera simple. Tipus II, que presenten l’accés amb paret de pedra seca, entrada rectangular i la cambra natural amb lleus retocs. Tipus III, amb càmera circular o transversalment ovalada, amb alguna pilastra adossada i diverses fornícules, alguns estudiosos apunten que aquestes darreres podien haver-se emprat també com habitacle.



En una de les coves, denominada “cova dels Jurats” es localitzà 22 inscripcions romanes, que estan bastant deteriorades a causa de la mala qualitat de la pedra.  
Tanmateix Cales Coves fou un important port natural entre els segles IV aC i VI dC, aquí fondejaven vaixells procedents de les principals potencies comercials del Mediterrani.


En el segle XIX el francès Emile Carthaillac prestigiós arqueòleg, molt conegut al nostre país perquè es va equivocar en les seves apreciacions sobre les pintures rupestres d’Altamira i que desprès va saber rectificar, va venir a estudiar aquesta important necròpoli i relata, entre altres, que algunes coves es van ensulsiar desprès de la seva excavació. 
 
Fotos G. Aymamí


Foto E. Tomás

Foto de Josep Pons. Diari Avui 26.04.92
  
Aquest important conjunt prehistòric va ser declarat a l’any 1931 Monument Històrico-Artístic.
Al segle passat, algunes coves van ser convertides en habitacle de pescadors i a partir dels anys 60 van ser ocupades per joves de tot arreu, practicants del moviment hippy, cosa que va aixecar diverses protestes, ja que es tractava d’un patrimoni històric i les coves s’estaven degradant. Als anys 90 van ser expulsats, no sense polèmica, i es decidí, per una millor conservació, col·locar portes i reixes  metàl·liques, que amb els anys i amb l’oxidació han deixat les coves amb un aspecte bastant deplorable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario