martes, 16 de mayo de 2017

ESGLÉSIA TROGLODÍTICA DE VALS (FRANÇA)










Fotos G. Aymamí
 
 
ESGLÉSIA TROGLODÍTICA DE VALS (FRANÇA)
Es troba a la regió d’Arieja. S’hi arriba des de Pamiers o Mirepoix per la carretera D 119. En arribar al poblet de Vals hi ha indicacions cap a l’església, que es pot visitar lliurement.
L’església de Notre Dame de Vals està tallada en la roca. La nau  data del segle X,  té una torre del segle XII, y un mur del segle XIV.
L’església s’esmenta en textos del 1.104, quan el rector de Vals, Aníbal Grasseries, es converteix en un de los Canonges Regulars de l’església de San Volusien de Foix. També apareix en documents de l’any 1224 en relació al Papa Honori III.
A l’any 1952 l’abat JM Durant descobreix sota diverses capes de revestiment en les parets pintures d’època romànica. A partir de 1956 es restauren parcialment i són exposades al públic.
L’edifici fou bastit en tres nivells. En el primer passadís podem veure representacions d’apòstols, el Crist Pantocràtor i l’arcàngel sant Miquel, entre altres.
En el segon passadís hi ha dos vitralls interessants que representen a sant “Loup” i sant Jordi.  
En la nau superior, la torre, hi ha finestres romàniques.
Per l’interior es poden contemplar les pintures del segle XII que il·lustren tres períodes de la vida de Jesús.  
Es interessant i curiós passar d’un nivell a un altre – les llums s’apaguen soles – i sobretot adonar-nos que els feligresos estan en una posició més elevada que l’altar, cosa infreqüent.   



No hay comentarios:

Publicar un comentario