jueves, 19 de enero de 2017

BALMES ROGES. PONT DE VILOMARA (BAGES)




Fotos originals en paper any 2005. G. Aymamí
 
 

BALMES ROGES. PONT DE VILOMARA (BAGES)
A sota el Puig Gili. Cal seguir el camí que passa per darrere de la casa Nova de Sant Jaume i per les tines de la Lluca s’arriba a les balmes Roges, el camí continua vers l’església de Santa Creu de Palou i la casa del Farell.
Ens trobem amb dues balmes i amb dos grups ben diferenciats i separats, en una, la més important que mesura 24 metres de llargada hi ha una part destinada a cleda, inclosa la menjadora; una barraca de camp de pedra seca i una tina. Al costat hi ha l’altre balma on hi trobem una altre barraca i dues tines més.
Si la presència de grups de tines enmig dels camps, cosa que es dona en la zona de les valls del Montcau, ja es realment interessant, la ubicació d’aquests exemplars troglodítics són del tot excepcionals. Hom creu que en una de les tines s’efectuava el premsat del raïm i en l’altra tenia lloc la fermentació i transformació en vi, d’aquesta forma no es tenia que transportar tot l’embalum del raïm pels mals camins cap a la vila, sinó que tant sols s’hi duia el vi, ja elaborat, en animals de bast.


No hay comentarios:

Publicar un comentario