viernes, 15 de enero de 2021

TIERMES; UN POBLAT AMB MOLTS VESTIGIS TROGLODÍTICS. MONTEJO DE TIERMES (SORIA)



Conjunt rupestre del sud

Situació: El jaciment es troba a uns 7,5 km de la localitat de Montejo de Tiermes, el camí per arribar-hi està força ben indicat. Abans d’entrar trobem el Museu monogràfic.

Descripció i breus notes històriques: Les diferents troballes arqueològiques el situen dins de l’etapa celtibèrica, a partir del segle VI aC es documenta l’ús de la necròpoli de Carratiermes situada a uns 800 metres del turó on es troba el jaciment. A l’any 98 aC Tiermes va caure en mans dels romans desprès de l’assalt per part del cònsol Tito Didio. 


La població va anar a viure al pla durant un o dos decennis, perquè a partir de l’any 70 aC comença una important reordenació urbana, configurant una ciutat hispano-romana que arribà al màxim esplendor entre els segles I i II dC. En època de Reconquesta és basteix una església i un monestir dedicat a Santa Maria i al segle XVI deixa d’haver-hi població estable perquè els veïns s’han traslladat a diversos nuclis propers.



Una característica peculiar i força espectacular de Tiermes fou l’activitat constructiva emprant la tècnica rupestre. Si bé trobem elements excavats en la roca com el passadís d’accés, una càvea irregular, d’època romana, excavada en la roca, des d’on els espectadors assistien a diverses activitats de tipus lúdic, mercantils o religioses i la canalització d’aigües, es localitzen diversos exemplars rupestres força interessants com els següents.

Casa de les fornícules

Dues cases troglodítiques datades en la primera meitat del segle I dc. La denominada Casa de les Fornícules, perquè a les parets laterals hi ha excavats 4 nínxols. La Casa de Pedro amb habitacions troglodítiques, a més a més de diversos edificis adossats a la roca. 


                                                                  Càvea excavada en la roca



Canalització d'aigua



Ermita romànica de Santa Maria
Fotos G. Aymamí

En aquest interessant jaciment no hi falten les termes, les muralles, l’aqüeducte, el Fòrum Flavio i diversos grups d’habitacles, entre altres. 










 




 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario