viernes, 5 de junio de 2020

SANT MARTÍ DE CORILHA O DE GESSA. NAUT ARAN. ARAN


Situació de l'ermita
 
SANT MARTÍ DE CORILHA O DE GESSA. NAUT ARAN. ARAN

Situació:
A l’entrada de Salardú hom troba el nucli de Gessa, situat a 1.242 m d’altitud; des de la plaça Major, que és on hi ha l’església, cal seguir cap a la dreta pel carrer Portau, fins a trobar, també a la dreta, el carrer de Sant Martí; al final d’aquest hi ha una cruïlla amb les senyalitzacions dels senders GR211 i PRC112.
Cal seguir els senyals blancs i grocs del PR que va guanyant  alçada, primer pel costat del riu que davalla pel barranc de Corilha, també dit de Sant Martí; desprès amb unes llaçades es supera una forta pujada i s’arriba a uns prats i es torna novament cap el riu. Fins aquí haurem emprat una hora i mitja.
Ara ens cal seguir el corriol que, en un quart d’hora, s’enfila cap a l’ermita de Sant Martí, que veiem al davant nostre, arrapada al vessant de la muntanya a 1.800 metres d’altitud.  
                   Any 2005, quan l'ermita estava mig enrunada i amb neu pels costats
Descripció:
L’edificació estava mig enrunada, li mancava el sostre i part de les parets, però a l’any 2014 es procedí a la rehabilitació, col·locant-hi una porta i una coberta metàl·lica. És de planta quadrada, amb absis excavat en part a la roca, que és el que li dóna l’aspecte rupestre. La porta està orientada al nord i l’absis cap a l’oest. Les parets són bastides amb lloses irregulars unides amb morter de calç i sorra amb pedruscall més petit entremig a manera de falques.  
De la porta, davallant tres graons, ens plantem a l’interior de la capella de 5,30 metres d’amplada per 4,70 m de llargada i des de la porta dos graons de pujada ens situen a l’absis que conserva la volta de pedra que és on hi ha, en una capelleta, la imatge de sant Martí, col·locada sobre una mena d’altar. Al darrera hi ha una estreta gatera.
                                              Foto any 2005 - Fotos G. Aymamí
Breus notes històriques:
El primer que sobta en arribar-hi és la seva situació, en un lloc agrest i força apartada de la població. La història ens explica que, segons la tradició, en aquest indret a un pastoret se li aparegué el sant que li assegurà protecció contra les tempestes si s’hi edificava una capella.
El segon dissabte de juny es celebra un aplec que gaudeix de molta devoció.


Goigs a Sant Martí de Gessa
En una de les respostes al qüestionari de Francisco de Zamora, referent a la cova es pot llegir el següent:
Se halla en lo mas escabros del monte Corylla propio de este pugar una muy devota capilla bajo la advioccion de Sn. Martin obispo, y confessor, cuia imagen se cre en el pueblo y lugares circunvecinos, milagrosamente hallada por un pastor de ganado vacuno á quien apareció, y habló esta Santa Imagen, para que diera aviso al lugar de su aparicion; lo que executó protamente el pastor y no escuchandole los vecinos del pueblo, bolviose muy descontento y mandandolo (?) de rodillas, á otra imagen, lo mandó bolver al lugar, imprimiendole primero los dedos de su mano derecha, en el semblante, á fin de que fuera crehido, y obedecido en su embajada; como en efecto se convocó luego al pueblo en procession, y le edificó despues la capilla, que esta santa imagen mandava junto á una cueva redondiza de piedra, que esta detrás del retablo, a su lado derecho; por la que salio la misma imagen, y que parece artificialmente labrada; para desde alli protegerle y ampararlos contra las furias del aquilon, que hasta entonces havia frequentemente experimentado con truenos, rayos, granizo, y avenidas formidables de aguas que le havian inundado, y tenian puesto en condonacion como todo por extenso consta de los gozos antiquissimos que se canta nen alabanza del santo representado por aquella devota imagen; por cuia intercesion ha obrado D. N. S. Muchas maravillas y prodigios á favor de su pueblo, y vecinos (...)”

Bibliografia:
AYMAMÍ DOMINGO, Gener (2014) Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya. Rafael Dalmau Editor. Barcelona.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario