martes, 30 de junio de 2020

ROCAMADOUR. FRANÇA


 
ROCAMADOUR. FRANÇA

Situació:
Aquesta localitat es troba a 165 km al nord de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse)  i a 260 km a l’est de Bordeus. Pertany al departament de Lot i a la regió d’Occitània.


Descripció i breus notes històriques:
Al primer quart del segle XI Rocamadour surt esmentat com pertanyent a l’abadia de Marcilhac. A l’any 1105 ja es menciona el culte a la Verge Maria de Rocamadour i el 1112 es cita una peregrinació.

El 1166, a l’entrada de l’oratori, en ser enterrat un monjo es descobreix el cos, presumptament incorrupte d’Amador (Amadour) que segons es diu es va establir en aquest indret. El 1188 la majoria dels edificis de la ciutat religiosa estan acabats. Del 1193 al 1317 és l’època daurada de les peregrinacions. El 1212 té lloc la batalla de les Navas de Tolosa i, segons les cròniques, es guanya gràcies a haver desplegar un estendard de Nostra Senyora de Rocamadour.



El 1244 hi peregrinen Sant Lluís i Blanca de Castella i el 1369 el lloc és ocupat pels anglesos. El 1546 es proclama el Gran Perdó i hi arribem més de 20.000 persones. El 1562 el santuari és saquejat i de 1858 a 1872 es produeixen importants obres de restauració.
Al llarg dels segles Rocamadour ha atret peregrins de tots els països i l’han visitat reis com Lluís IX de França, Enric II d’Anglaterra, Alfons III de Portugal,  nobles, bisbes, predicadors com Domingo de Guzmán i Antonio de Pàdua, entre altres.


La proba final del pelegrinatge consisteix en pujar de genolls els 216 graons de l’escala que du cap a la ciutat religiosa i són molts, famosos i desconeguts que han pujat la gran escala.



El miracles atribuïts a la mare de Déu negra de Rocamadour han contribuït a l’augment de visitants.      
A finals de l’edat mitjana s’adjudicà a perpetuïtat indulgencies plenàries a qui rebés els sagraments de la penitència i la comunió, especialment si era el 24 juny i coincidia amb la festivitat de Corpus Christi.  
 

El conjunt religiós consta de 7 capelles, algunes encabides sota la roca del penya-segat. L’edifici més gran és la basílica de Saint Sauveur que interiorment mesura 15 metres de llargada per 17 d’amplada i les columnes fan 7,60 metres.
És del tot recomanable pujar dalt del castell i passejar pel poble medieval.   

 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario