sábado, 20 de octubre de 2018

LES COVES HABITADES DE CUEVAS DEL ALMANZORA (ALMERÍA)


Les coves del Calguerín en l'actualitat
 
LES COVES HABITADES DE CUEVAS DEL ALMANZORA (ALMERÍA)
Situació:
La localitat de Cuevas del Almanzora és tocar de la AP-7, gairebé a mig camí   de Cartagena, que està a uns 100 km, i d’Almería que està a uns 95 km de distància.
Descripció:
A l’entrar el poble cal seguir la carretera del pantà i a l’esquerra podem veure el barri del Calguerín on es destaquen, en un turó, la boca d’un nombre considerable de coves, unes 250, excavades en la roca que van estar utilitzades com habitacle des de temps molt reculats. Es diu que fa uns tres mil anys ja eren habitades i que desprès ho feren els àrabs.
                              Entrada d'algunes de les coves del Calguerín.
             
A l’any 1838 es va descobrir un filó de plata en el barranc del Jaroso, en la serra Almagrera, començant a partir de llavors una febre minera de gran envergadura. A la població, la nova burgesia va construir gran quantitat de palauets, pels afores de la vila es bastiren foneries que donaven feina a centenars d’obrers. Dels 8.000 habitants que contava la població passà a tenir-ne més del doble, però els treballadors malvivien en les coves del Calguerín. Fent la viu-viu la indústria minera s’acaba definitivament el 1930, començant llavors l’època de la emigració. Avui gràcies al turisme Cuevas del Almanzora supera els 11.000 habitants.        
Quan vaig visitar la zona, a l’any 2001, el senyor Juan Cañadas Arroyo “el Cañadas” com que havia viscut, fins feia pocs anys, en una de les coves, feia de guia aficionat i, cobrant una mòdica quantitat per la visita, ensenyava la cova als visitants. Si ens acostem cap el turó del Calguerín encara podem veure, mig esborrat a la paret, les senyals que indiquen el lloc on s’efectuava la visita de les coves.

 


                                              Coves del Calguerín a l'any 2001  
    
Totes aquestes cavernes estan excavades en la roca argilenca, cosa que es feia a pic i pala. A més a més dels habitacles i havia espais destinats pels animals, tant pels de consum com pels emprats en les labors agrícoles i pel transport.
Generalment constaven de l’entrada que feia les funcions de sala d’estar, cuina i menjador, ja que tenia llum directa des de l’exterior i d’aquí sortien dos passadissos, un que duia a l’habitacle del bestiar i a la sitja i l’altre passadís duia als dormitoris, el més proper era el del matrimoni i el més interior el dels fills.
Totes les coves estaven pintades amb calç, que servia per evitar que es desprengués pols de la paret, per desinfectar i per enlluir la casa.

Alguna de les coves dels afores de la població.
Cal fer avinent que aquestes coves estan situades al davant de camps de conreu i del riu, cosa que facilita l’hàbitat d’aquest indret d’aspecte dur i feréstec. 
En l’actualitat aquestes coves ja no es mostren al públic, ja que en el casc antic del poble, a prop del castell hi ha la Cova-Museu que a més a més de poder visitar l’interior d’una caverna, que es creu que s’excavà fa més 500 anys, es pot contemplar un bon recull etnogràfic amb els més diversos i variats mobles i atuells.

 


Cova- museu
Fotos; G. Aymamí
La cova-museu consta d’una llarga cambra amb una finestra al final, cosa gairebé insòlita, ja que en aquest tipus de coves excavades no hi ha finestres, però aquí, com que el final de la cova dona a l’espadat de la muntanya doncs va ser factible poder-hi fer aquesta obertura.
Al costat esquerre hi ha dues habitacions i a la dreta la part destinada a la cuina.          
Per informació d’horaris cal trucar als tel. 950 548 707 - 950618424.
Pag. Web: www.cuevasdelalmanzora.es
Pels turons que envolten el poble podem veure diverses coves, algunes d’elles, tot i que arranjades, encara son utilitzades en l’actualitat.            

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario