sábado, 21 de julio de 2018

LES COVES D’ARNEDO (LA RIOJA)



LES COVES D’ARNEDO (LA RIOJA)

Situació:
Des de la mateixa ciutat, presidint el paisatge, es poden veure nombroses coves excavades en les parets de gres. Es consideren com una de les mostres d’identitat de la ciutat.
Descripció i breus notes històriques:
Amb la invasió dels pobles bàrbars del nord sobre el segle III, molta gent va fugir a les muntanyes i es va amagar en les coves i durant els segles IV –V molts dels habitants de l’actual Arnedo vivien en les coves de la part nord.
Es creu que durant els segles VI i VII es van excavar moltes d’aquestes coves i es van emprar com eremitoris i llocs de culte.
Més tard es van anar excavant moltes més i es van utilitzar amb diverses finalitats; habitacles, cellers, colomers, corrals o magatzems.


Sobre els anys 50 del segle passat, a Arnedo hi havia fins a 200 cases-cova, moltes estaven connectades entre si. La temperatura interior era de 15-16 graus constant al llarg de l’any, cosa que les feia molt habitables tant a l’hivern com a l’estiu.  
A partir del 2013 l’ajuntament va rehabilitar algunes d’aquestes coves que ara estan obertes per a la visita turística. Es tracta de les “Cuevas de los Cien Pilares” que es troben sota el turó de san Miquel i és on es creu que en època alt- medieval va haver-hi el monestir de san Miquel, ja esmentat en un document del segle XI.


La visita s’efectua els caps de setmana. Per a més informació; Teléfono: +34 941 380 128 – correu electrònic. turismo@aytoarnedo.org
A més a més, en el Centre d’Interpretació s’ha recreat una vivenda amb la tipologia que havia en les coves de la ciutat fins a meitats del segle XX.
Aquestes coves estan incloses dins del catàleg del patrimoni cultural d’Arnedo.


Fotos G. Aymamí




 


 



No hay comentarios:

Publicar un comentario