martes, 12 de diciembre de 2017

SANT PAU. VILALBA DELS ARCS (TERRA ALTA)

SANT PAU. VILALBA DELS ARCS (TERRA ALTA)
Situació:
Del poble cal sortir pel porxo del Bassot, baixar per la costa de la Font i agafar la primera pista que surt a l'esquerra, encara que si volem evitar creuar el poble amb el vehicle, el millor és seguir el carrer Vall de Sant Isidre cap a la plaça del Bassot, d’aquí cal anar cap a l’esquerra, deixant el camí del cementiri a un costat, i enfilar la bona pista de terra del Berrús que en 10 km du cap a Sant Pau, pel camí podrem veure diverses sínies.  
També s'hi pot accedir des de la Pobla de Massaluca. A l'entrada del poble, cal seguir una pista que trobem a la dreta, apta per a tota mena de vehicles, que va davallant fins a trobar un trencall senyalitzat. Cap a l'esquerra duu al Berrús; cal prendre el de la dreta en direcció a Vilalba i, ben aviat, hom troba, a la vall de les Comes i en la propietat de can Vernet (tot i que la masia és força lluny) l'ermita al costat del camí.

 
Descripció:
La capella és bastida sota una balma allargassada. La façana està orientada al sud i té una finestra i portal. Les dovelles del portal no estan ben distribuïdes, ja que el bloc central té tres dovelles a un costat i quatre a l'altre, per la qual cosa queda descentrat.
Al costat dret de la porta hi ha una creu gravada a la pedra, és del tipus creu llatina, amb les braços rectes rematats al final com la creu potençada. La creu es damunt d’un rústec pedestal que recorda la creu de calvari.
La paret est té cinc finestres, una de les quals, espitllerada. Al costat nord hi ha una finestra i dues portes d'accés: una a la planta i l'altra a un nivell inferior. La banda oest i el sostre estan formats per la roca natural de la balma.




A l'interior de la capella el sòl és enllosat. H i ha una pica d'aigua beneïda trencada i l'altar amb una petita imatge de Sant Pau de la Roquerola. Darrere de l'altar, al costat de l'Evangeli, s'obre una porta que dóna a un passadís a la dreta del qual hi ha dues estances.
A l'esquerra, per una escala, es puja cap a un trespol situat al damunt de les habitacions; al final d'aquest passadís hi ha una porta que dóna a l'exterior.
En la primera habitació uns graons duen a una planta inferior que també té sortida directa a l'exterior.
Tot el conjunt està molt ben conservat


Breus notes històriques:
Hom desconeix exactament la data de construcció de l'ermita, per la seva ubicació, en un lloc arrecerat, en una vall i a tocar d'un curs d'aigua, ens evoca un indret ideal perquè hi fes estada un eremita i amb el temps, d'un rústec eremitori és passà a la modesta capella actual.
Extret del llibre “ Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya” de Gener Aymamí. Rafael Dalmau Editor. Barcelona (2014)



 
Fotos G. Aymamí

No hay comentarios:

Publicar un comentario