domingo, 24 de diciembre de 2017

COVETES DELS MOROS. BOCAIRENT (VALÈNCIA)





COVETES DELS MOROS. BOCAIRENT (VALÈNCIA)

Situació:
A uns 300 metres del nucli urbà, trobem, degudament senyalitzades, les Covetes dels Moros que s’obren en un penya-segat del vessant dret del barranc de la Fos.
Descripció:
Es tracta d’una cinquantena de coves artificials que sens mostren com una mena  de finestres obertes en al roca. L’accés es fa per una escala metàl·lica. La manera original d’entrar-hi era mitjançant uns graons excavats a la paret que devien de fer molt dificultós l’accés. 
L’interior està tot foradat i encara que es creu que en un principi totes aquestes cambres estaven aïllades, amb posterioritat es van abatre murs i totes estan intercomunicades, la qual cosa fa que passar d’unes cap a les altres sigui força entretingut ja que el sostre és baix i hi ha diferents nivells que es superen a través de pous o xemeneies.
Aquestes cambres estan buides, gairebé totes són de planta rectangular i mesuren aproximadament 2,5 x 4 metres. 





 
Pel que fa a l’ús d’aquestes cambres hi ha hagut interpretacions diverses, tals com cambres sepulcrals antigues i eremitoris, entre altres, encara que es pot assegurar rotundament que es tractava de graners, sitges realitzades en època andalusí que servien a les comunitats camperoles de la rodalia, probablement d’ascendència bereber. S’ha esmentat que aquest tipus de graner també s’ha documentat en la zona de l’Alt Atles, al nord d’Àfrica, i la seva datació s’ha situat sobre els segles X-XI.  

 

Fotos G. Aymamí, any 2005
 

Per informació d’horaris de visites cal informar-se a  www.bocairent.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario